Зеркаль розповіла про

Зеркаль розповіла про "наріжний камінь" українського безвізу

Укрінформ
Голосування в Європарламенті за надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом може відкладатися через проведення виборів у Франції та Німеччині.

Про це в ефірі "5 каналу" повідомила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

"У нас є відчуття, що це робиться (відкладання розгляду питання - ред.) у зв'язку з неспроможністю прийняти якісь рішення, які можуть вплинути на процес  у зв'язку з виборами у Франції та Німеччині. Ці країни займають найбільш категоричну позицію. У Франції в неділю завершилися дебати і праймеріз правих і на питанні міграції і біженців дуже багато спекулювали. Тому необхідність ухвалення рішення про припинення безвізового режиму і рішення по Україні і Грузії ставить додаткові ризики. Ми фактично стали заручниками внутрішньополітичних проблем у Німеччині і Франції", - сказала вона.

Зеркаль також зазначила, що має сумніви стосовно "можливості якось спиратися на твердження наших європейських партнерів".

"Ми від них чули велику кількість обіцянок щодо вирішення їх внутрішнього питання про призупинення візового режиму, що зараз я не можу сказати впевнено, що ця обіцянка буде виконана. Комісар Хан і Юнкер та решта говорили, що в жовтні це питання остаточно вже буде вирішено, а в листопаді вже точно. Сьогодні останній день листопада і нічого не вирішено", - зауважила заступник міністра.

Зеркаль розповіла, що під час свого візиту до Парижа минулого тижня вона не побачила впевненості в досягненні компромісу щодо механізму призупинення безвізового режиму. "Наріжним каменем є питання як прийматиметься рішення про надання Україні безвізового режиму. Це буде імплементаційний акт, чи це буде делегований акт, чи це буде застосовуватися до всіх категорій громадян і паспортів чи вибірково", - говорить вона.

Як повідомлялося, згідно з інформації, розміщеній на сайті Європарламенту, 18 січня євродепутати планують розглянути регламент 2016/0125(COD) у першому читанні. Цей документ передбачає виключення українців з числа громадян, яким необхідні візи для мандрівок в ЄС.

Крім того, цього ж дня євродепутати мають намір розглянути відповідну пропозицію щодо Грузії (регламент 2016/0075 (COD).

Відповідно до попередньої інформації щодо процедури ухвалення механізму призупинення 18 січня євродепутати планують розглянути відповідний регламент 2016/0142(COD) у першому читанні.

Водночас це повідомлення на сайті Європарламенту не визначає фактичну дату голосування за український безвізовий режим.

Юридично Європарламент лишає за собою можливість скоригувати ці плани, призначивши розгляд питань на більш ранню або більш пізню дату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-