В Австралії вшанували пам'ять жертв Голодомору

В Австралії вшанували пам'ять жертв Голодомору

Фото
Укрінформ
В Австралії пройшли урочисті акції із вшанування жертв Голодомору 1932-33 рр. в Україні, повідомляє кореспондент Укріформу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми дуже вдячні усій міжнародній спільноті, яка визнала Голодомор геноцидом, але особливо ми вдячні Австралії, яка першою визнала факт геноциду українського народу на парламентському рівні», - наголосив посол України в Австралії Микола Кулініч, виступаючи перед українською громадою та представниками дипломатичного корпусу, які традиційно зібралися біля пам’ятника жертвам Голодомору, розташованому на території Українського православного центру в Канберрі.

«Визнання світом Голодомору геноцидом дає підстави сподіватися, що така трагедія більше не зможе повторитися, адже різні форми тоталітаризму досі існують у світі і сьогодні ми знову боремося з тими, хто хоче зруйнувати нашу державність, знищує наших людей, вводить в оману світ за допомогою пропаганди», - сказав Микола Кулініч.

У свою чергу посол Естонії в Австралії Андрес Унга наголосив, що «боротьба із злом все ще триває».

«Під час Голодомору в Україні загинуло мільйони людей, вимерло сотні сіл, а світ мовчав. Ми не можемо допустити цього сьогодні, коли боротьба із злом продовжується. Усі, хто поділяє спільні цінності, повинні виступити на боротьбу зі злом», - наголосив Андрес Унга.

Окрім поминальної панахиди та урочистого віче в Канберрі відбулася презентація тематичної виставки із свідченнями очевидців тих жахливих подій.

Загалом на території Австралії пройшло понад 10 поминальних заходів у Брізбені, Сіднеї Канберрі, Мельбурні, Джілонгу, Аделаїді, Перті та інших містах.

Довідково: На території Українського православного центру у Канберрі розташований меморіал жертвам Голодомору 1932-33 рр. в Україні, споруджений за проектом Юрія Менцінського. 11 жовтня 1985 р. меморіал було урочисто відкрито тодішнім лідером федеральної опозиції (Ліберальної партії), згодом прем’єр-міністром Австралії Джоном Говардом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-