Берлін: переговори про

Берлін: переговори про "дорожню карту" Мінська проходять складно

Укрінформ
У Німеччині заявили, що робота для створення так званої "дорожньої карти" виконання Мінських домовленостей про врегулювання на Донбасі відбувається з великими труднощами й доволі повільно.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Іноді робляться кроки вперед, іноді – і, на жаль, майже так само часто – кроки назад", – сказав на прес-конференції в Берліні речник Міністерства закордонних справ Німеччини Мартін Шефер щодо документа, що, за його словами, має об’єднати нині різні тлумачення мінських домовленостей.

Крім того, сказав він, дуже багато роботи залишається щодо рішення озброїти спостережну місію ОБСЄ напередодні саміту Організації з безпеки і співпраці в Європі, призначеного на 8-9 грудня в німецькому Гамбурзі. За словами речника, і Україна, і Росія мають подати німецькому головуванню в ОБСЄ конструктивні пропозиції, щоб можна було розробити план, прийнятний для всіх.

Речник МЗС Німеччини також звернув увагу, що й після саміту в "нормандському форматі" 20 жовтня в Берліні число порушень режиму припинення вогню на лінії зіткнення сторін на Донбасі значно зросло. Тому, за його словами, немає ніяких підстав вважати, що кризу в регіоні подолано.

Зазначимо, що головною метою Києва на переговорах - домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма Мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Українська сторона також наполягає, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів Мінських угод – таких, як місцевих виборів на цій території та "амністії" бойовиків, – іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

Крім того, непростим питанням є можливість створити озброєну місію ОБСЄ для забезпечення безпеки в перебігу кампанії передбачених Мінськими угодами місцевих виборів за українським законодавством на окупованій частині Донбасу, а також для контролю за нині непідконтрольною ділянкою українсько-російського кордону і створення там зони безпеки по обидва його боки, як то вимагає Мінський протокол від 5 вересня 2014 року. Досі ОБСЄ ніколи не здійснювала озброєних місій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-