Законопроект

Законопроект "Про Конституційний Суд України" внесли в Раду

Укрінформ
Народні депутати - члени Ради з питань судової реформи внесли на розгляд Верховної Ради України проект Закону "Про Конституційний Суд України".

Про це повідомляється на сайті Глави держави.

Зазначається, що законопроект, схвалений Радою з питань судової реформи, імплементує зміни до Конституції в частині правосуддя, що набрали чинності 30 вересня 2016 року, щодо порядку організації та діяльності КСУ, статусу суддів Конституційного Суду, встановлює норми щодо підстав і порядку звернення до Суду, процедури розгляду ним справ і виконання рішень Суду.

"Внесення на розгляд законопроекту "Про Конституційний Суд України" - це приклад ефективної спільної роботи українських та іноземних вчених-конституціоналістів, народних депутатів та представників громадянського суспільства в рамках Ради з питань судової реформи", - зазначив заступник глави Адміністрації Президента та координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

Законопроект пропонує впровадити інститут конституційної скарги, як додатковий механізм захисту прав і свобод громадян. Подати конституційну скаргу зможе фізична або юридична особа за умови, якщо було використано всі національні засоби юридичного захисту.

Конституційний Суд діятиме у складі колегій, Сенатів або Великої палати. В рамках колегій вирішуватимуться питання щодо відкриття конституційного провадження. Сенати розглядатимуть питання за індивідуальною конституційною скаргою особи. Велика палата у повному складі суддів КСУ вирішуватиме питання щодо конституційності законів України, актів Верховної ради, Президента України, КМУ, ВР АРК; офіційного тлумачення Конституції.

Законопроект запроваджує конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду, яким передбачено, що Президент, Верховна Рада, з'їзд суддів формуватимуть конкурсні комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-