Відмовою ратифікувати Римський статут Росія не врятується від суду - експерт

Відмовою ратифікувати Римський статут Росія не врятується від суду - експерт

Укрінформ
Вихід Росії з Угоди щодо Міжнародного кримінального суду - це політичний жест, який не має для неї жодних юридичних наслідків.

Про це в четвер на прес-конференції в Києві "Військові злочини в окупованому Криму: передача справ до Міжнародного кримінального суду" повідомив юрист і менеджер проектів організації "Міжнародне партнерство з прав людини" Симон Папуашвілі.

"Це був політичний жест з боку Російської Федерації, як реакція на звіт офісу прокурора Міжнародного кримінального суду. Така дія має на меті запустити кампанію проти суду", - пояснив Папуашвілі.

За його словами, Росія підписала, але не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, а це не завадить проведенню розслідування в Міжнародному кримінальному суді. 

«Згідно з Віденською Конвенцією, підписана угода - це підписана угода. Є такі гравці як США, Росія і Китай, які не є учасниками цього суду, але вони все одно не можуть завадити проводити розслідування і застосовувати покарання, у разі, якщо людина скоїла злочин на території країни, яка ратифікувала Римський статут», - наголосив юрист.

Таким чином, зазначив він, будь-який громадянин Росії, який скоїв злочин на території анексованого Криму, може бути засуджений у Міжнародному кримінальному суді.

Нагадаємо, Росія відмовилася від участі в Римському статуті Міжнародного кримінального суду. 16 листопада цього року Президент РФ Володимир Путін підписав відповідне розпорядження. Росія підписала Римський статут у 2000 році, проте не ратифікувала.

В Європейському Союзі висловили жаль у зв'язку з рішенням Росії не бути стороною Римського статуту, яким був заснований Міжнародний кримінальний суд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-