НАЗК не має потреби

НАЗК не має потреби "перелопачувати" всі е-декларації - Рябошапка

Укрінформ
Термін перевірки електронної декларації посадовця або політика обмежений періодом його перебування на службі та ще трьома роками після його звільнення.

Про це повідомив член Нацагентства із запобігання корупції (НАЗК) Руслан Рябошапка в інтерв'ю DT.UA.

За його словами, законодавча норма про перевірку е-декларації протягом 90 днів була вилучена як нереалістична. 

"Скільки людей потрібно? Чесно кажучи, в нас буде десь близько 150 тисяч декларацій за 2015 рік, повну перевірку яких ми маємо зробити. Норму закону про перевірку впродовж 90 днів було вилучено, бо це нереально, і тепер термін перевірки - весь період перебування чиновника чи політика на службі плюс три роки після звільнення. Тобто навіть якщо ми не встигнемо перевірити зараз цю декларацію, то її можна буде перевірити і після звільнення декларанта. Тому такої критичної необхідності "перелопатити" зразу всі 100 тисяч немає", – зазначив представник агентства. 

При цьому Рябошапка визнав, що сьогодні НАЗК повинне виправдати очікування суспільства і відреагувати хоча б на найбільш кричущі випадки незаконного збагачення або подання неправдивих даних, але технічних можливостей для ведення ефективної перевірки у агентства наразі немає. 

"Технічно зробити це силами людей дуже важко. Ідея була в тому, щоб ми мали автоматизований доступ до всіх баз даних, до всіх державних реєстрів, могли отримувати інформацію і в автоматизованому режимі її обробляти. На жаль, поки що два надважливих модулі програмного забезпечення в нас не працюють, вони так і залишилися без перевірки і доступу до реєстрів" - сказав він. 

Як повідомлялося, в Україні завершився перший етап е-декларування. Станом на 24:00 30 жовтня у реєстрі налічувалося 103 268 щорічних декларацій за 2015 рік. Посли країн G7 в Україні наголосили, що найважливішим елементом системи е-декларування має стати наявність у НАЗК "здібностей, ресурсів і незалежності для перевірки даних декларацій належним чином і управління системою електронного декларування активів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-