Президент Естонії не виключає нападу Росії на країну – не члена НАТО

Президент Естонії не виключає нападу Росії на країну – не члена НАТО

Укрінформ
Президент Естонії Керсті Кальюлайд сумнівається у вірогідності нападу Росії на одну з країн-членів НАТО, але не виключає цього відносно інших держав.

Про це вона заявила в п'ятницю, виступаючи перед експертами в Німецькій раді зовнішньої політики (DGAP), повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

"Було б наївно думати, що вона (Росія - ред.) не спробувала використовувати практичний досвід, набутий на сході України і в Сирії, десь ще, якщо виникне політична потреба в цьому... Було б дуже нерозумно ігнорувати це", - заявила Кальюлайд.

При цьому вона вважає "дуже малоймовірним" те, що Росія зважиться напасти на члена НАТО і кинути виклик найсильнішому військово-політичного альянсу. За її словами, у військовому плані Росія не йде в порівняння з США, не кажучи вже про НАТО, але все одно залишається серйозною військовою силою, яка постійно  модернізує ключові елементи своїх збройних сил.

"Росія однозначно набагато швидше і сильніше сьогодні, ніж 10 років і навіть 5 років тому. Та найбільше насторожує, напевно, те, що Росія показала можливість і готовність використовувати свою військову силу для досягнення специфічних політичних цілей", - наголошує естонський лідер.

Вона звернула увагу на те, що в Балтійському регіоні багаторазово зросла кількість інцидентів за участю стратегічних сил Росії, а також проводяться так звані екстрені військові навчання на кордонах. Але такі агресивні дії спостерігаються і в інших районах – в чорноморському, в Середземному морі, а також за океаном, зауважила президент.

Кальюлайд нагадала власний меседж у інаугураційній промові про те, що "безпека – ключовий пріоритет для Естонії", і наголосила, що виклики, з якими стикається в цьому плані її країна, також є викликом всій Європі. Вона подякувала Німеччині за її внесок у забезпечення безпеки Балтії, а також за те, що Берлін взяв на себе роль сили, що консолідує Європу, яка, незважаючи на відмінності в думках, все одно залишається "в одному човні".

Те, яку єдність виявили 28 членів співтовариства в питанні відповіді на агресію Росії в 2014 році, демонструє, що ЄС може і повинен триматися разом, коли на кону стоять фундаментальні цінності, сказала політик.

Естонський лідер запевнила, що усвідомлює відповідальність своєї країни на період майбутнього президентства в ЄС (друге півріччя 2017 року), ключовими пріоритетами якого вона вважає підтримання конкурентоспроможності, процвітання і безпеки Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-