Події в Чорногорії нагадують дії Росії в Криму - Скіпальський

Події в Чорногорії нагадують дії Росії в Криму - Скіпальський

Ексклюзив
Укрінформ
Плани із захоплення парламенту Чорногорії, де виявлено російський слід, нагадують події в Криму із захопленням будівлі Верховної ради переодягнутими у форму "Беркуту" російськими спецназівцями.

Таку думку в коментарі кореспонденту Укрінформу висловив генерал-лейтенант, колишній керівник Головного управління розвідки МОУ та екс-заступник голови СБУ Олександр Скіпальський.

"Наскільки мені відомо, то навіть серби, незважаючи на їх певну проросійську налаштованість, не хочуть брати участь у цих брудних іграх і видворили деяких росіян, які сприяли цьому "путчу", цій операції у Чорногорії на зразок, як у нас у Криму було. Таким чином, вони хотіли підняти збройне повстання із захопленням проросійською опозицією влади у країні", - заявив Скіпальський.

За його словами, згідно з даними сербського слідства, у рамках спроби перевороту планувалася стрільба по учасникам мітингу опозиції з подальшим провокуванням хаосу, штурму парламенту та арештом проєвропейського прем'єра. При цьому, штурмовики під час захоплення будівлі повинні були переодягнутися у форму, схожу на ту, що використовує чорногорський спецназ. "Згадайте, як у Криму російські спецназівці захоплювали у формі "Беркуту" будівлю парламенту", - зазначив генерал.

На його переконання, реакція сербської влади на намагання росіян втягнути її у події у сусідній Чорногорії, свідчить про те, що "європейці вже почали прокидатися, розуміти, звідки йде загроза": "І Сербія продемонструвала, що вона не є сателітом Росії, як багато хто вважає. Саме тому Патрушев, секретар Радбезу РФ, приїжджав оперативно гасити проблему, щоб не допустити скандалу у сербсько-російських відносинах".

Екс-очільник ГУР переконаний, що Росія буде робити все можливе, щоб підірвати стабільність НАТО, дестабілізувати обстановку у країнах-членах та країнах, які декларують курс на членство в Альянсі чи ЄС. "Стратегічне завдання росіян - дестабілізувати обстановку, у тому числі, в усіх країнах-кандидатах на членство в НАТО, тих, хто декларує свій євроатлантичний вибір. Вони вже майже офіційно заявляють, що США - ворог, який веде війну проти них, "руками України, країн НАТО", - заявив Скіпальський.

Він підкреслює, що Росія завжди вела і продовжує активно вести розвідувально-диверсійну діяльність проти різних країн.

"Чорногорські події трохи схожі на те, що мало місце у нас. Тільки в Україні росіяни відкрито вже ввели війська, а там підпільно діють. Це називається розвідувально-підривна діяльність. Розвідку ведуть усі країни. Сусід з сусідом живе і все одно через загорожу заглядає. І мусить заглядати - а якщо у сусіда хата загорілася, потрібно ж щось робити. Тому розвідка - це більше інформаційне забезпечення. Підривна ж діяльність - це зовсім інше. Цим найбільш активно займалася лише Росія і продовжує займатися", - заявив генерал.

"Українська військова розвідка, і я особисто, багато років стверджували: Росія була єдиною країною, яка протягом щонайменше 15 років вела розвідувально-підривну діяльність проти України. На жаль, нас мало хто тоді слухав", - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-