17 жовтня: найголовніше за день

17 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Хто вбив Моторолу: свої чи українські диверсанти? Кабмін готується прозвітувати за півроку роботи. У Києві відмінили показ фільму «Волинь».

09.50

Вбивство Мотороли. Головна версія – внутрішні розбірки

Генерал армії Микола Маломуж назвав дві можливі версії вбивства бойовика Мотороли. Про це він повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Наші спецслужби, як правило, не використовують такі методи терору. Тому якщо в бойовій ситуації проводилася така операція, то, зрозуміло, вона виправдана. На даний момент ми знаємо такі оперативні дані, що йшли великі протиріччя між представниками військових структур так званих незаконних військових формувань і особливо Мотороли. Вже було кілька замахів, навіть з пораненнями та обстрілами", – сказав Маломуж.

Він додав: "Тому є дві версії. Можливо, це дійсно внутрішні розборки, можливо, санкціоновані кураторами з Москви, тому що різні куратори. І з іншого боку, можлива причетність наших патріотів, наших спецслужб, які через свої можливості це зробили. Але таких фактів дуже мало, і ми не маємо такої потужної системи боротьби за кордоном з такими терористами".

 «Укрінформ»: Ліквідацію одіозного Мотороли цілком можуть використати для військового загострення на Донбасі та організації терактів в Україні. І до цього слід готуватись. Щодо доцільності вбивства, то сьогодні Моторола куди більше заважав своїм «господарям» з ФСБ та конкуруючим командирам «ДНР», ніж українській армії. «Своя» вибухівка вже чекає десь і на Гіві, і на Безлера, і на інших покидьків.

10.45

Нові санкції проти Росії. В ЄС про них нічого не знають

Жодна з країн Євросоюзу не висувала пропозиції про введення санкцій проти РФ через підтримку сирійського режиму Башара Асада. Про це заявила верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні напередодні зустрічі глав МЗС країн ЄС у Люксембурзі, передає "ЄвроПравда".

"Цієї пропозиції не надходило від жодної країни-члена. Я бачила багато повідомлень у ЗМІ, але на жодній із наших зустрічей будь-яка з країн ЄС це питання не підіймала. У нас є санкції проти сирійського режиму, і ведуться подальші дискусії щодо них", - сказала Могеріні.

"Особисто я хочу акцентувати увагу на тому, що ЄС має великий набір інструментів, окрім санкцій. У нас є багато важелів, які ми можемо використати для тиску, а також засоби для хороших пропозицій. На мою думку, саме їхнє поєднання буде мудрим і корисним", - додала вона.

«Укрінформ»: Нові санкції проти Росії – лише питання часу. А слова Могеріні – це слова обережного чиновника. Якщо про санкції заговорила Меркель, а Олланд про них подумав, то рано чи пізно в ЄС на це підуть. Вже відомо, що в чорні списки потраплять керівники російського міністерства оборони та різні компанії з авіаційної галузі РФ.  

11.35

Бійці Нацгвардії отримають в 2017 році 500 квартир. На це в бюджеті закладено 200 млн гривень

Бійці Національної гвардії України у 2017 році отримають близько 500 квартир, для цих потреб у держбюджет закладено 200 мільйонів гривень. Про це заявив у понеділок Президент Петро Порошенко під час вручення сертифікатів на житло особовому складу Національної гвардії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, за словами Президента, починаючи з 2014 року першим пріоритетом витрачання державних коштів було те, аби сформувати військове формування. “Витратити кошти на озброєння, навчання, забезпечення боєздатності, але важливою частиною цієї боєздатності є те, куди повертаються наші воїни - додому”, - зауважив він.

Порошенко підкреслив, що нині держава нарешті отримала змогу приділяти належну увагу забезпеченню житлом українських захисників. Зокрема, за підсумками минулого року військовослужбовці Національної гвардії отримали 318 квартир. У 2016 році на житло гвардійців держава виділила майже 122 млн грн. Наразі триває будівництво об’єктів житлового призначення на 374 квартири: у Харкові, Хмельницькому, Вінниці, Дніпрі, Львові, Одесі та Київській області.

«Укрінформ»: Житло для військових – те саме по дії та користі для обороноздатності, як сучасне озброєння чи ефективна розвідка. Добре, що це розуміють керівники держави і навіть пропонують свої варіанти пошуку грошей на житло для військових. Зокрема, Президент каже, що гроші може дати спецконфіскація. Щоправда, для цього ще потрібно прийняти відповідний закон.

12.00

Бюджет-2017. Парубій каже, що Рада розгляне його в четвер

Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що парламентарі в четвер, 20 жовтня 2016 року, розглянуть законопроект про державний бюджет на 2017 рік. Про це він повідомив під час погоджувальної ради в понеділок, 17 жовтня, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми повинні розглянути бюджет закону на 2017 рік. Четвер ми повинні запланувати як день розгляду бюджету", - сказав Парубій.

«Укрінформ»: Проект бюджету на 2017 рік вже отримав позитивні відгуки на Заході. Так, МВФ назвала бюджет «реалістичним». Інтрига слухань в Раді – чи стануть парламентарії змінювати видатки на армію, медицину, освіту і як вони оцінять те, що в бюджет заклали півтора мільярди доларів, які тільки збираються конфіскувати у оточення Януковича.

13.10

Анонс від прем’єра. В середу Кабмін прозвітує за півроку роботи

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що у середу, 19 жовтня, Кабінет міністрів прозвітує за півроку роботи. Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час презентації оновленої структури підтримки реформ.

"Саме в середу на засіданні уряд прозвітує за 6 місяців роботи. Я думаю, що нам буде про що сказати, але найголовніше - те, які перед нами стоять завдання на майбутнє", - сказав прем’єр.

«Укрінформ»: В середу почуємо цифри, а якщо говорити про загальні враження, то уряд Гройсмана працює без скандалів і зайвого піару. На думку експертів, падіння припинилось і економіка наразі завмерла на дні. Результатів від реформ поки що не видно неозброєним оком, але в той же час уряд взявся за найважче – тарифи, податки, митницю, дерегуляцію.

14.10

Неприємність для Russia Today. Велика Британія заблокувала рахунки

У Великій Британії сьогодні були заблоковані банківські рахунки прокремлівського телеканалу Russia Today. Про це повідомляє The Telegraph

У Твіттері головний редактор Russia Today Маргарита Симоньян написала: "Нам закрили рахунки в Британії. Всі рахунки. Рішення перегляду не підлягає".

Як пише РІА Новости, в банку NatWest заявили, що не готові вступати в обговорення цього питання, проте не назвали конкретної причини, з якої заблоковані рахунки. У листі, отриманому RT, йдеться, що рішення більше не надавати телеканалу послуги банк прийняв після "ретельного аналізу".

 «Укрінформ»: Відомо, що на Russia Today у Великій Британії регулярно подавали скарги. На їх новини та документальні фільми. Звинувачували в упередженості та фальсифікації фактів щодо війни в Україні. Але сьогоднішнє рішення вочевидь пов’язане зі скандальним фільмом RT про британську газовидобувну компанію Cuadrilla. Зокрема, росіяни звинуватили британців в тому, що вони скидають отруйні відходи в океан.

15.30

Скандальний фільм «Волинь». У Києві скасували показ

Польський Інститут у Києві відмінив показ художнього фільму “Волинь” режисера Войцєха Смажовського, який мав відбутися у вівторок у кінотеатрі “Київ”, за наполяганням МЗС України. Про це заявила директор Інституту Ева Фігель, інформує РАР

“Щось подібне трапляється вперше. Я здивована, що художній фільм викликає настільки сильні емоції, тим більше, що українська сторона позбавлена можливості ознайомитися з цією стрічкою”,- наголосила Фігель.

Вона зазначила, що у листі МЗС України “наполегливо рекомендує відмовитися від цього заходу (показу фільму – Ред.) з огляду на громадський порядок”. Після закритого показу фільму, на який Польський Інститут запрошував гостей, мала відбутися зустріч із режисером Войцєхом Смажовським.

«Укрінформ»: Суспільство настільки підігріли, що від гріха подалі вирішили відмінити навіть закритий показ фільму. Втім, українсько-польської дискусії навколо Волинської трагедії уникнути не вдасться. І фільм Смажовського на довгі роки фігуруватиме як одна з ілюстрацій тих подій та «польського погляду» на трагічні події. Хто захоче зможе побачити фільм в інтернеті. Інша справа для чого було забороняти? Дуже спірно, що українці переживуть катарсис, побачивши це кіно.

16.30

Битва за Мосул. Американці прогнозують звільнення міста за два тижні

Командувач операції "Непохитна рішучість", яку проводить міжнародна коаліція на чолі зі США в Сирії та Іраку, американський генерал-лейтенант Стівен Таунсенд прогнозує, що для звільнення міста Мосул знадобиться не менше двох тижнів. Відповідну заяву генерала поширило в понеділок Міністерство оборони США, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Операція з відновлення контролю над Мосулом, імовірно, продовжуватиметься кілька тижнів, а можливо й довше. Але це відбуватиметься після понад двох років гніту ІДІЛ у цьому місті, протягом яких вони чинили жахливі звірства та жорстоко поводились з людьми", - наводить Пентагон заяву генерала.

Таунсенд не став прогнозувати конкретних термінів, необхідних для іракських сил безпеки для повернення Мосула. "Але ми знаємо, що вони матимуть успіх - так само, як це сталося в Бейджі, Рамаді, Фаллуджі і зовсім недавно в містах Кайяра й Шаркат", - зауважив генерал.

«Укрінформ»: Вже сьогодні битву за друге за величиною місто Іраку називають ключовим моментом у війні Заходу проти ІДІЛ. Звільнять Мосул – залишать ісламістів без нафти. Є два варіанти розвитку подій: тривала кровопролитна і руйнівна осада чи добровільний відхід бойовиків крізь гарантований коридор. В другому випадку слід чекати посилення ІДІЛ в Сирії та збільшення в Європі кількості замаскованих під біженців терористів.

17.05

Захоплення Харківської ОДА в 2014 році. Чотирьох винних засудили на 5 років

Київський районний суд Харкова виголосив перший обвинувальний вирок чотирьом учасникам захоплення будівлі Харківської ОДА на початку квітня 2014 року. Про це кореспонденту Укрінформу розповів начальник відділу прокуратури області Ігор Чуб.

"Двох чоловіків засуджено до 5 років позбавлення волі. Ще двох зловмисників - до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 3 роки", - повідомив прокурор. Наразі, за його словами, вирок суду не набув чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження.

"Обвинувальні акти скерували до суду влітку 2014 року. Загалом у кримінальних провадженнях за тими подіями обвинувачуються 64 особи. Інші провадження перебувають на розгляді суду", - додав прокурор.

«Укрінформ»: Сподіваємось, усі зловмисники, які влаштовували «рускую зиму» в Харкові рано чи пізно будуть покарані. І ніякі апеляції не допоможуть першій четвірці засуджених. Було б добре, аби слідом за виконавцями сіли за грати й організатори. Хай вони і працюють нині у мерії.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-