11 жовтня: найголовніше за день

11 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Обвал школи у Василькові: на щастя, без жертв. Путін скасував візит до Франції. Порошенко підпише «антирейдерський закон» вже цього тижня.

01.15

Президентські перегони в США. Скандал навколо Трампа збільшив перевагу Клінтон до 14%

Після оприлюднення минулої п'ятниці американськими ЗМІ скандальних записів з непристойними сексуальними висловлюваннями Дональда Трампа, американське суспільство відреагувало різким падінням підтримки мільярдера. Про це йдеться в опитуванні, проведеному спільно телеканалом NBC News та друкованим виданням Wall Street Journal.

Дослідження, проведене до других президентських дебатів показує, що Клінтон з-поміж чотирьох кандидатів у президенти має 46% підтримки потенційних виборців у порівнянні з 35% у Трампа. Лібертаріанець Гері Джонсон отримав 9%, а кандидат від Зеленої партії Джилл Стейн – 2% голосів. 

У голосуванні з-поміж двох основних кандидатів (Клінтон і Трампом) різниця підтримки виборців збільшується до 14%. За демократку готові проголосувати 52% людей, за Трампа 38%.

«Укрінформ»: На фінішній прямій (вибори вже 8 листопада) Трампу допоможе або новий гучний компромат проти Клінтон, або несподіваний прокол самої демократки. Якщо ж нічого не зміниться, то саме Хілларі Клінтон стане новим президентом США. Скандал навколо Трампа може зіграти також проти його Республіканської партії, яка ризикує втратити контроль над Конгресом.

10.30

Samsung припиняє продаж Galaxy Note 7. А тим, хто вже купив, радять повертати їх продавцям

Південнокорейська компанія Samsung заявила, що припиняє продаж сматрфонів Galaxy Note 7 по всьому світу. Про це йдеться в заяві на сайті компанії.

Компанія просить своїх постачальників і торгових представників по всьому світу "на час проведення розслідування зупинити продаж та обмін Galaxy Note 7". Також Samsung рекомендує власникам Galaxy Note 7 вимкнути свої пристрої і повернути їх продавцям.

Як відомо, на даний момент компанія спільно з Американською комісією з безпеки споживчих продуктів проводить розслідування ситуації із займанням смартфонів.

«Укрінформ»: Аналітики вже прогнозують важкі часи для Samsung, який раптом вирішив згадати радянську «штурмівщину». Компанія щодня має мільйонні збитки та іміджеві втрати. Провал з «вибухонебезпечним» Galaxy Note 7 став наслідком авантюри. Корейці  хотіли будь-що випередити новинку Apple – iPhone 7, але гонитва за лідерством призвела до того, що Galaxy Note 7 вийшов «сирим».

11.45

У Василькові обвалилась школа. Міністр каже, винна дощова каналізація

У місті Васильків у триповерховій будівлі середньої школи №6 сталося руйнування фасадної стіни з 1 по 3 поверх (висотою 9 метрів та шириною 15 метрів), перекриття, побутових приміщень та коридора. Евакуйовано близько 631 особи. Про це йдеться в оперативному повідомленні прес-служби ДСНС.

За попередньою інформацією ДСНС, жертв та постраждалих внаслідок руйнування стіни немає. За фактом обвалу школи у Василькові Київської області поліція порушила кримінальну справу.

Віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко заявив, що можливою причиною обвалу школи у Василькові могла бути дощова каналізація, яка знаходиться поряд із навчальним закладом. 

«Укрінформ»: Тільки надзвичайні ситуації (слава Богу, що без жертв) змушують у нас взятися за справу по-справжньому. От і цього разу, обвалилась школа у Василькові – уряд миттєво ініціює перевірки фундаментів усіх навчальних закладів, які побудували до 1980 року, видає вказівку негайно провести навчання з евакуації. Ще б хотілось, аби комісія не зациклювалась на пошуках винних, а зосередилась на швидкій відбудові школи.

12.30

Криза у стосунках Франції і Росії. Путін відмінив візит до Олланда

Президент Росії Володимир Путін відклав запланований на 19 жовтня візит до Франції на тлі непорозумінь щодо сирійського питання. Про це повідомляє ВВС.

У рамках цього візиту була запланована зустріч президентів РФ та Франції. Видання нагадує, що в понеділок, 10 жовтня, Франсуа Олланд завив, що рішення щодо зустрічі з Путіним ще немає, і Олланд досі думає, чи проігнорувати цей захід.

Згодом з’явилися дані, що Франція готує звернення до Міжнародного суду щодо розслідування ймовірних військових злочинів у Сирії. Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив: "ми плануємо зв'язатися з генеральним прокурором Міжнародного суду, щоб з'ясувати, яким чином можна запустити ці розслідування", - заявив Еро. Він підкреслив, що Париж "не згоден із тим, що робить Росія, завдаючи авіаударів по Алеппо".

«Укрінформ»: Увесь світ розуміє, що візит Путіна, який готували майже рік, зірвався через російське бомбардування в Сирії. Олланд роздратований, бо Путін не прислухається до союзників. І лише речник президента РФ Пєсков розповідає, що Путін не поїхав в Париж, бо з програми візиту випав важливий захід – відкриття Російського духовного центру у Франції. Насправді, Олланд з Путіним передбачили безперспективність нинішньої зустрічі (позиції по Сирії дуже різні) і вирішили відкласти розмову.

15.20

Спочатку вибори, потім контроль за кордоном. Олланд нагадав про план миру на Донбасі                                                                                               

Президент Франції Франсуа Олланд попередив про можливість перетворення конфлікту на Донбасі на "заморожений конфлікт" в разі невиконання Мінська. Про це він заявив, відповідаючи на запитання на пленарному засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи, повідомляє "Європейська правда".

Олланд наголосив, що виконання Мінських домовленостей, на його думку, є єдиним шляхом для виходу з конфлікту. Серед іншого він наголосив, що вважає пріоритетнішим питанням проведення місцевих виборів, а не повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном. "Вже після виборів Україна має отримати контроль за кордоном", - заявив він, посилаючись на те, що саме такий порядок передбачений "Мінськом".

Олланд водночас наголосив, що не йдеться про проведення виборів за будь-яку ціну – цьому мають передувати дії інших сторін, "в тому числі бойовиків, на яких має вплив Росія". "В першу чергу припинення вогню, відведення зброї, роззброєння, але після цього – вибори", - додав Олланд.

«Укрінформ»: Слова Олланда нагадали про те, що мінські домовленості у нинішньому вигляді - то глухий кут. Україна ніколи не піде на справжні вибори на Донбасі, поки не контролюватиме території і кордон. Без цього будь-які вибори для нас – принизлива поразка і легітимізація людей, які вбивали українців. На жаль, сьогодні майбутнє Донбасу – це «заморожений конфлікт».

15.45

В Україні запустили сайт про власників ЗМІ. ТВ в руках олігархів, друковані медіа - проросійські

Інститут масової інформації (ІМІ) та Репортери без кордонів презентували в Києві сайт "Моніторинг медіавласності" (МОМ), на якому детально можна ознайомитися не лише із власниками українських ЗМІ, а й детально з їх біографією та на кого вони працюють та працювали. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Українські ЗМІ переважно керуються особистими інтересами їх власників. Брак фінансової прозорості і корупція погіршують здоров'я всього медіа-ландшафту. Такими виявилися основні результати дослідження українського медіаринку, яке було проведено з липня по жовтень ІМІ та Репортерами без кордонів", - сказав на презентації директор проекту МОМ Олаф Штейнфадт.

У дослідженні йдеться про те, що телевізійний ринок є високо концентрованим, так як основні 4 власники являють собою частку аудиторії 76,25%. Кожна з чотирьох найбільших медіа-груп, StarLight Media (21,68%), 1 + 1 медіа (20,49%), Inter Media (21,42%) і Медіа Група Україна (12,66%) мають аудиторію близько 20%. Ці медіагрупи належать найбагатшим людям в Україні: Пінчуку, Коломойському, Фірташу й Ахметову відповідно.

Топ 4 друкованих ЗМІ займають 18.60% читацької аудиторії, що визначає низьку концентрацію. Ринок найрентинговіших друкованих ЗМІ зосереджений у руках  чотирьох власників - Ахметов (Сегодня), Курченко (Корреспондент, КП в Украине, Аргументи і факти, Деньги, Теленеделя);  Мозговий/Александрова (Вести) та Швець (Факти). Експерти зазначають, що троє з власників (крім Швеця) мають проросійську позицію та друкують свої видання переважно російською мовою.

«Укрінформ»: 75% українських медіа належать олігархам та політикам, і це не новина. На жаль, наші ЗМІ – це переважно «сервіс-центри» для їх власників. Справжніх незалежних медіа, які мали б суттєвий вплив на громадську думку, в Україні й досі немає. Нішу вільних ЗМІ у нас зайняли соцмережі. А їх впливу недостатньо.

16.10

«Антирейдерський закон». Порошенко обіцяє підписати його вже цього тижня

Президент України Петро Порошенко на цьому тижні підпише "антирейдерський закон". Про це він повідомив під час засідання Ради регіонального розвитку, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми домовилися, що я його ("антирейдерський закон" - ред.) сьогодні отримаю з Ради, уряд його підтримає, дасть відповідні висновки, і на цьому тижні він буде підписаний і негайно втілений в життя", - сказав Порошенко.

Президент уточнив, що дав доручення міністру внутрішніх справ, міністрам аграрної політики, юстиції та керівництву НАБУ реагувати на випадки рейдерства.

«Укрінформ»: Навіть не віриться, що до цього часу власники майна, нерухомості та бізнесу були настільки незахищеними. На хвилинку, Україна посідала 115-е місце в світовому рейтингу захисту права власності. Новий закон (він вносить зміни у більш ніж 10 чинних законів) не лише фактично ліквідує можливість рейдерських захоплень. Він ще й захищатиме права майбутніх західних інвесторів.

17.00

На Позняках невідомі розгромили ринок. В мерії Києва кажуть, вони до цього не причетні

У Києві біля станції метро «Позняки» розгромили ринок. Про це у Фейсбуці пише активіст Сергій Куценко. 

«Сьогодні вночі на Позняках зруйновано більше 30 кіосків. Людей навіть не попереджали», - йдеться у повідомленні.

Нардеп і радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець запевнив "Українську правду", що КП "Київблагоустрій" до цього не причетне.

"Ми весь ранок розбираємося, хто це зробив. Це не "Благоустрій". Ці кіоски мають документи на встановлення. У них є оренда землі під малі архітектурні форми, яка ще не закінчилась. Тобто ці кіоски не підпадають під демонтажі. "Благоустрій" нічого там не демонтував", - сказав Білоцерковець.

У поліції повідомили, що до них заяв від власників кіосків не надходило.

«Укрінформ»: Звісно, що підозра відразу впала на людей з мерії, відомо як нещадно і не завжди цивілізовано Віталій Кличко воює з МАФами. Після спростування усі стали підозрювати іншу зацікавлену сторону у розгромі – потенційного забудовника. Відомо, що це місце на Позняках вже давно омріяна територія для будівництва торговельного центру. За нього вже два роки точиться боротьба.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-