Росія досі не пустила консула до Сущенка, МЗС продовжує тиск - Беца

Росія досі не пустила консула до Сущенка, МЗС продовжує тиск - Беца

Укрінформ
Українське консульство в РФ виконало всі необхідні процедурні вимоги щодо надання дозволу на зустріч із затриманим у Росії журналістом Укрінформу Романом Сущенком, однак досі не отримало жодної реакції на це від ФСБ РФ.

Про це Укрінформу повідомила речник Міністерства закордонних прав Мар'яна Беца.

"У неділю, 2 жовтня, як тільки нам стало відомо про затримання Сущенка, наш консульський відділ надіслав листа щодо надання зустрічі консулу з Сущенком. 3 жовтня вранці наш консул особисто відніс оригінал звернення у слідче управління ФСБ Росії і  цілий день чекав  дозволу. Ми виконали всі процедурні  вимоги, але станом на зараз поки що немає взагалі ніякої реакції, і дозволу немає", - сказала вона.

Беца заявила, що МЗС вимагає надати українському консулу негайний доступ до Романа Сущенка і буде продовжувати тиск у консульській площині, а також домагатися цього політико-дипломатичним шляхом із залученням міжнародних партнерів і консолідацією міжнародної підтримки.

"Ми будемо тиснути максимально, тому що захист українських громадян для нас є пріоритетом", - резюмувала речник МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, порушуючи всі міжнародні правила, затримали в Москві 30 вересня і звинуватили у шпигунстві, заявивши, що він є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України.

У ГУР спростували обвинувачення ФСБ, наголосивши, що це "абсолютно не відповідає дійсності".

Московський суд заарештував Романа Сущенка до 30 листопада. Його адвокатові Марку Фейгіну не вдалося в понеділок потрапити до підзахисного; крім того, до журналіста не пускають і консула.

Міжнародні організації, МЗС інших країн, Міжнародна і Європейська федерації журналістів закликали Москву звільнити Сущенка.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-