ОБСЄ стурбована фактами самосуду в Україні щодо ромів

ОБСЄ стурбована фактами самосуду в Україні щодо ромів

Укрінформ
ОБСЄ закликала українську владу не допустити міжетнічної напруженості і відновити повагу до верховенства закону щодо ромів.

Про це сказав директор Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (ОБСЄ / БДІПЛ) Міхаель Георг Лінк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я закликаю українську владу дотримуватися закону, що грунтується на принципах рівності і недискримінації", - йдеться в заяві Лінка.

За словами глави БДІПЛ, українська влада повинна припинити виселення циганських громад і забезпечити їм адекватну компенсацію за пошкоджене майно. А також зробити все для подолання міжетнічної напруженості в селі. Водночас, має бути ініційоване розслідування, спрямоване на виявлення та покарання причетних до насильства.

Як повідомлялося, в ніч на 28 серпня тіло 8-річної дівчинки зі слідами насильницької смерті було знайдене в покинутій хаті на околиці Лощинівки. За підозрою в скоєнні злочину було затримано 20-річного рома.

Відразу після затримання підозрюваного в селі спалахнули масові заворушення. Близько 300 осіб стали громити будинки сусідів затриманого, які завчасно залишили Лощинівку. Шість циганських будинків було розгромлено і один підпалено прямо на очах у співробітників поліції.

Обурені мешканці на зборах і сесії сільради вимагали виселити ромів з села. На зустрічі керівництва Ізмаїльського району та ромської громади було погоджено рішення про перевезення майна циган з Лощинівки до одного з сусідніх сіл району.

Зараз громадський порядок в Лощинівці охороняють підрозділ спецназу поліції, громадське формування з місцевих жителів і активісти громадянського корпусу "Азов".

Варто зазначити, 6 вересня в Берліні в рамках головування Німеччини в ОБСЄ відбудеться конференція, присвячена ролі політичних лідерів в запобіганні дискримінації циган, в якій Лінк бере участь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-