Лікарів і консулів місяцями не пускають до українців у тюрмах РФ - Геращенко

Лікарів і консулів місяцями не пускають до українців у тюрмах РФ - Геращенко

Політв’язні
Укрінформ
Російська Федерація досі відмовляється допускати лікарів і консулів до українських політв'язнів, які утримуються в російських тюрмах.

Про це журналістам в кулуарах XII наради керівників дипломатичних установ України заявила перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проблема недопуску лікарів і консулів є спільною для всіх тих людей, кого утримує Російська Федерація. Місяцями наші консули добиваються можливості потрапити до тих заручників, що утримуються у російських тюрмах, місяцями лікарі не можуть потрапити до них", - сказала вона.

За її словами, українська сторона піднімає також питання допуску до політв'язнів лікарів міжнародного Червоного Хреста, проте це питання також блокується. Геращенко також наголосила, що така ж ситуація з недопуском лікарів до заручників спостерігається і в так званих ДНР/ЛНР. Разом з тим парламентарій наголосила, що світова спільнота має тиснути на Росію в питанні звільнення заручників, оскільки саме від Кремля залежить це питання.

"Нам усім би хотілося сказати точну дату звільнення заручників, але сьогодні ключі від в'язниць - чи мова йде про тих заручників, які знаходяться в так званих ОРДО/ОРЛО, чи мова йде про тих політв'язнів, які знаходяться в РФ, ці ключі знаходяться в Москві. Тому нам потрібно всім миром тиснути на Російську Федерацію, на Кремль, щоб звільнити цих людей і щоб мова йшла не по одному прізвищу, а по всьому списку", - зауважила заступник Голови ВР.

У цьому контексті Геращенко нагадала, що минулого тижня було сформовано список із 45 заручників, місцезнаходження яких в так званих ДНР/ЛНР відоме.

"У ньому є цивільні, у ньому (списку - ред.) є військові, у ньому є жінки, журналіст зокрема, є жінка", - розповіла вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-