Українську владу закликають реалізувати закон про прозорість медіавласності

Українську владу закликають реалізувати закон про прозорість медіавласності

Укрінформ
Міжнародна неурядова організація «Репортери без кордонів» висунула ряд вимог владі у Києві.

Про це повідомила у четвер у Берліні експерт по Східній Європі Джемма Пьорцген, представляючи нову доповідь про свободу слова в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Берліні.

«З урахуванням величезних проблем, з якими стикаються журналісти в Україні, «Репортери без кордонів» закликають український уряд і Президента Порошенка реалізувати на практиці закон про прозорість медіавласності; щоб Президент Петро Порошенко відмовився від контролю над «5 каналом»; щоб уряд чітко дистанціювався від веб-сайту «Миротворець» та інших спроб публічного викриття журналістів у зв'язку з виконанням ними їхніх професійних обов'язків на сході України; підтримати перетворення державного телеканалу в суспільно-правовий; відмовитися від заборони російських книг і фільмів і скасувати заборону на в'їзд російським журналістам в Україні», - йдеться у доповіді.

«Україна, яка в рейтингу свободи преси «Репортерів без кордонів» в цьому році стоїть на 107-му місці серед 180 країн, незважаючи на всі обмеження, має різноманітний і живий медіаландшафт», - йдеться в документі. На відміну від сусідньої Росії, яка займає в тому ж рейтингу 148-у позицію, в Україні репортери можуть займатися журналістикою розслідувань, готувати критичні репортажі і розвивати медіапроекти незалежно від державного втручання. З іншого боку, війна на сході і масована російська пропаганда проти України змусили владу дещо урізати свободу медіа, зазначають автори доповіді.

Як негативний фактор одна з його авторів Джемма Пьорцген наголосила на тому, що більшість телеканалів в країні знаходяться в руках олігархів, які найчастіше використовують підконтрольні їм ЗМІ «в боротьбі за економічну владу». Ситуація в Україні представляє сьогодні багато шансів, однак журналістиці в країні потрібна допомога і підтримка ззовні, вважає вона. Експерт повідомила, що починаючи з червня «Репортери без кордонів» разом з українськими партнерами, Інститутом ЗМІ, в рамках проекту Media Ownership Monitor проведе чергову фазу проекту з розслідування майнових відносин в сфері медіа та відзвітує про свою роботу у вересні.

Нинішня доповідь була підготовлена на основі роботи, проведеної представниками організації в Україні у січні-лютому ц.р., на основі більш  як 30 інтерв'ю з представниками різних ЗМІ у Києві, Львові та Одесі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-