Порошенко хоче позбутись повноважень утворювати й ліквідувати суди

Порошенко хоче позбутись повноважень утворювати й ліквідувати суди

Укрінформ
Петро Порошенко пропонує позбавити Президента повноважень утворювати та ліквідувати суди.

Про це йдеться в пояснювальній записці до проекту закону "Про судоустрій і статус суддів", внесеному у парламент главою держави.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроектом переглянутий порядок призначення суддів на посади та звільнення їх з посад, зокрема з урахуванням передбаченого проектом змін до Конституції України щодо правосуддя вилучення повноважень політичних органів у питаннях суддівської кар'єри, уточнено і посилено гарантії незалежності суддів.

Так, з метою забезпечення стандарту незмінюваності суддів як однієї з гарантій незалежності законопроект передбачає скасування інституту "призначення судді на посаду вперше" (п'ятирічний, так званий "випробувальний", термін для суддів) та обійняття посад суддями лише безстроково.

З метою приведення положень законодавства до конституційних змін, розроблених відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, а також ураховуючи положення статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до законопроекту включена норма, яка передбачає, що суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом. Президент позбавляється повноважень щодо утворення та ліквідації судів своїм указом.

Повноваження Верховної Ради України щодо надання згоди на затримання судді або утримання його під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом передається до органу системи правосуддя -  Вищої ради правосуддя. Таким чином, із цього процесу усунуто політичну складову, зазначається у пояснювальній записці.

Як повідомлялося, народні депутати на пленарному засіданні у четвер, 2 червня, планують розглянути законопроект "Про судоустрій і статус суддів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-