Гройсман: Ми демонополізуємо ринок ліків

Гройсман: Ми демонополізуємо ринок ліків

Укрінформ
Монополісти фармринку в Україні ще близько півроку «гратимуть на нервах» влади, намагаючись лобіювати повернення до старих схем реєстрації та закупівлі медпрепаратів.

Про це у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на брифінгу у Вінниці.

«Уряд вже прийняв рішення про спрощення реєстрації препаратів, які реалізуються в Україні, зареєстрованих у США, Канаді, ЄС, Швейцарії, Японії та Австралії. Ми маємо закріпити це законом. Учора під час години запитань до уряду я звернувся до депутатів парламенту, а там є дуже багато однодумців з цього приводу: швидко, на наступному тижні провести ці рішення. Президент має абсолютну рішучість підписати цей закон. Це буде означати, що ми демонополізуємо ринок і ціни на ліки почнуть зменшуватись.  Як правило, в таких випадках монополісти будуть ще півроку «грати на нервах», намагатись якимсь чином впливати на державу, щоб вона повернулась до якоїсь монополізації. Але це неприпустимо, не треба з нами гратись. Треба по «якісних» цінах давати людям якісні препарати», - сказав Гройсман.

За його словами, «на потоці» наразі є 5-6 фірм, які є абсолютними монополістами ввезення ліків в Україну. Вони свого часу пролобіювали законодавство, яке не дозволяє виробникам прозоро ввезти ліки в Україну.

«Щоб їх сертифікувати треба витратити роки і займатись корупцією. Публічні компанії не хочуть цим займатись і мати до цього жодного стосунку. Тому ми маємо обмежену кількість препаратів, вони  великої вартості, тому що тільки так їх завозять в Україну», - вважає Прем’єр-міністр.

Гройсман також не виключає запровадження децентралізації у питанні забезпечення державних установ ліками.

«Що стосується децентралізації в питанні забезпечення медикаментами лікувальних установ, я думаю, що так  і відбудеться. Але що дуже важливо: ми зараз аналізуємо ту програму, яка була розпочата МОЗ із закупівлі медпрепаратів у знаних, авторитетних  міжнародних організацій, які мають добру репутацію. Так от: від 10 до 90 відсотків економія на закупівлі ліків. Це означає, що (раніше -  авт.) просто грабували людей, які купують ліки. Ми будемо далі закуповувати ліки за їх допомогою, що дасть нам можливість отримувати мінімальні ціни», - сказав глава уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-