Адвокат побачила хороший знак для екстрадиції Сенцова і Кольченка

Адвокат побачила хороший знак для екстрадиції Сенцова і Кольченка

Ексклюзив
Укрінформ
Адвокат українського політв'язня Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна заявила, що визнання українського громадянства її підзахисного, а також Олега Сенцова - хороший знак в розгляді питання про їх екстрадицію в Україну.

Про це вона сказала в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

"Думаю, доповідь Памфілової (уповноваженої з прав людини в РФ - ред.) погоджена з владою. Тому посилання у доповіді УПЛ на українське громадянство Кольченка і Сенцова сприймаю як знак позиції влади з цього питання. Дуже сподіваюся, що це хороший знак для нас, і вони повернуться в Україну", - сказала Сидоркіна.

Вона наголосила, що "до цього моменту українського громадянства Кольченка і Сенцова офіційно не визнавали ні слідство, ні цивільні суди, ні прокуратура". Правда, при виголошенні вироку у Ростові Північно-Кавказький суд їх українського громадянства не заперечував. Проте зазначена заява УПЛ РФ – це перша однозначно і публічно сформульована позиція офіційної російської структури з цього приводу.

Сидоркіна нагадала, що адвокати Сенцова і Кольченка відправляли документи щодо їх екстрадиції в Мін'юст України, звідки отримали офіційну відповідь, що всі необхідні документи зібрані і відправлені до Мін'юсту Росії. Рішення з приводу відбування покарання в Україні може бути прийняте згідно з відповідною Конвенцією між Україною і РФ.

Як повідомляв Укрінформ, російська влада обвинуватила кримчан Сенцова і Кольченка в причетності до терактів у Криму. По сфабрикованому обвинуваченню Сенцова засудили до 20 років ув’язнення, Кольченка - до 10 років в колонії суворого режиму.

Російська правозахисна організація "Меморіал" оголосила Сенцова, Кольченка і затриманого разом з ними Геннадія Афанасьєва політв'язнями.

Питання про громадянство всіх трьох до недавнього часу вважалося спірним, говорилося про їх "подвійне" або російське громадянство.

Фото: Антон Наумлюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-