Amnesty вимагає перегляду справи Савченко - але справедливого

Amnesty вимагає перегляду справи Савченко - але справедливого

Укрінформ
Вирок російського суду щодо засудження народного депутата України Надії Савченко до 22 років ув'язнення є нелегітимним, адже сам суд відбувався з порушенням норм міжнародного законодавства.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловила прес-секретар Amnesty International-Україна Марія Гур'єва.

«Під час суду ми спостерігали багато порушень. Суд відбувався не у відповідності з міжнародним правом і також був надзвичайно заполітизований. Відповідно, це рішення суду фактично не має легітимності в силу того, що суд був несправедливим», - зазначила вона.

Водночас Гур'єва зауважила, що Amnesty International наполягає на проведенні повторного, справедливого суду над українською льотчицею.

«Ми наполягаємо на повторному розгляді з урахуванням незаполітизованості суду і замовлень та проведення цього суду відповідно до норм міжнародного права. Поза нашою компетенцією оцінювати, яким чином Надія Савченко потрапила до Росії, чи є там дійсно склад злочину чи немає. Але в нашій компетенції оцінювати сам суд. Ми бачимо, що суд був несправедливий, тому вимагаємо справедливого суду, який дасть можливість Надії Савченко виправдатися, на якому будуть розглянуті всі докази», - підкреслила речниця правозахисної організації.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок у Донецькому міськсуді Ростовської області народному депутату України Надії Савченко винесено обвинувальний вирок і присуджено покарання у вигляді 22 років позбавлення волі і штраф за перетин кордону 30 тис. рублів. 

Обвинувачення вимагало для Савченко 23 роки ув'язнення. Сама вона всі обвинувачення заперечує і оскаржувати вирок не має наміру. Надія заявила про намір відновити сухе голодування, якщо її не повернуть в Україну до моменту набуття чинності вироком.

Фото: РІА Новості

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-