Сьогодні набуває чинності закон про е-декларування

Сьогодні набуває чинності закон про е-декларування

Укрінформ
У п'ятницю, 18 березня, набуває чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році".

Текст відповідного закону був опублікований у газеті "Голос України" 17 березня.

Як повідомляв Укрінформ, 15 березня народні депутати ухвалили закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру у 2016 році" з пропозиціями Президента України Петра Порошенка. 

Зокрема, президентські правки передбачають, що подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", або умисне неподання декларації, карається штрафом від 2500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також законом встановлюється, що відповідальність за подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації щодо майна або іншого об'єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 розмірів мінімальної заробітної плати.

Цим законодавчим актом чиновників зобов'язують декларувати майно протягом 60 днів після вступу закону в силу. Проте, згідно з пропозицією Президента, дозволяється впродовж семи днів після подання декларації подавати виправлену декларацію.

У випадку притягнення суб'єкта декларування до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларації або в разі виявлення у ньому недостовірних відомостей, суб'єкт декларування зобов'язаний подати відповідну декларацію з достовірними відомостями. Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

Президент Петро Порошенко підписав закон 16 березня. 

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого Верховна Рада ухвалила закон про електронне декларування. Проте в ньому була передбачена норма про введення кримінальної відповідальності за неправдиву інформацію в таких деклараціях лише з 2017 року. Це викликало невдоволення у європейських партнерів, адже документ входив до пакету законів, ухвалення яких необхідне для запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для українців.

Як наслідок Президент України 12 березня заветував Закон і подав свої пропозиції. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-