У Польщі хочуть забрати орден у голови Об'єднання українців

У Польщі хочуть забрати орден у голови Об'єднання українців

Ексклюзив
Укрінформ
Канцелярія президента Польщі розгляне звернення однієї з кресових організацій країни до президента Анджея Дуди про позбавлення голови Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петра Тими високої державної нагороди – Кавалерського хреста ордена відродження Польщі.

Це кореспондентові Укрінформу в Польщі підтвердили у відділі нагород і призначень канцелярії президента РП.

"Капітула (колегіальний орган. – Ред.) ордена розгляне це питання відразу після того, як президент офіційно затвердить її новий склад", - повідомили агентству в канцелярії президента. 

У відділі нагород і призначень канцелярії глави польської держави зауважили, що за останні 25 років існування демократичної Польщі траплялися випадки позбавлення осіб високих державних нагород, щоправда, вони були поодинокими.

Голова ОУП у коментарі Укрінформу наголошує, що ця справа є індикатором, який покаже, в якому напрямі найближчим часом розвиватимуться українсько-польські відносини.

"На цю ситуацію треба дивитися з двох перспектив. По-перше, з перспективи відносин української громади в Польщі з польським суспільством... Водночас сьогодні ця ситуація вписана також в контекст поствиборчого перехідного періоду в Польщі, коли невідомо, якою буде стратегія нинішньої влади по відношенню до історичних питань і по відношенню до України загалом", - заявив Тима.

У контексті відносин української громади в РП з польським суспільством він зауважив, що нинішня ситуація дещо нагадує процеси, які відбувалися в 90-х роках минулого століття. Тоді кресові і деякі ветеранські організації Польщі подали заяву до владних органів про делегалізацію Об’єднання українців у Польщі під приводом того, що Об’єднання нібито ініціює встановлення пам’ятників УПА на півдні РП і діє всупереч національним інтересам Польщі.

"Тоді влада відкинула ці заяви, на захист української організації стали не лише польські авторитетні особи, політики, а й поляки з України і світове об’єднання вояків АК (Армії Крайової. - Ред.)", - зазначив Тима. 

Водночас зараз, на його переконання, всередині команди польської провладної партії "Право і Справедливість" (PiS) йде боротьба між тими, хто виступає за жорстку політичну лінію щодо України, і тими, хто хоче дружніх і партнерських відносин з Києвом. 

"Політика перших проявляється у деяких заявах, наприклад, що Україна сьогодні не є солідним партнером для Польщі, що на Київ треба тиснути для визнання трагічних подій на Волині в середині минулого століття геноцидом тощо. З іншого боку, є позитивні заяви (щодо співпраці з Україною. – Ред.), наприклад з боку президента Анджея Дуди", - констатував голова ОУП. 

На його думку, рішення в Польщі щодо цієї нагороди буде тестом на те, яка група перемагає у нинішній владній команді Польщі. 

Нагадаємо, Кавалерський хрест ордена відродження Польщі голові ОУП Тимі торік в липні вручив екс-президент Польщі Броніслав Коморовський за "видатні заслуги для розвитку польсько-української співпраці і за досягнення в громадській і професійній діяльності". Проти цього відразу виступили кресові організації Польщі (об'єднують нащадків поляків, які жили на території нинішньої території Західної України, Білорусі та Литви). Одна з них надіслала листа чинному президенту Дуді з проханням позбавити Тиму цієї нагороди за "заперечення ним геноциду проти польського народу, скоєного українськими націоналістами з УПА".

У січні канцелярія президента Польщі у відповіді на лист кресової організації повідомила, що позбавлення ордена може відбутися у випадку доведення, що "нагороджена особа вчинила дії, в результаті яких стала не гідною цієї нагороди". У Дуди зазначили, що рішення у справі про можливе позбавлення Тими нагороди має ухвалити Капітула ордена відродження Польщі. В канцелярії президента РП поки не знають дати, коли цей орган збереться на своє засідання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-