Санкції в будь-якому разі залишать до повного виконання Мінська - експерт

Санкції в будь-якому разі залишать до повного виконання Мінська - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Виконати Мінські домовленості в повному обсязі до літа поточного року можна було б, але у підписантів немає достатньої політичної волі для цього. І Німеччина не відступиться від своєї санкційної політики.

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу висловив німецький експерт з питань безпеки та зовнішньої політики, член президії Німецького товариства зовнішньої політики Карстен Фогт (Karsten Voigt).

«Я не бачу реально сильного тиску з боку Німеччини у питанні зняття санкцій, незважаючи на всі економічні інтереси», - говорить Фогт, нагадуючи, що санкції безпосередньо пов'язані з виконанням Мінських домовленостей.

Самі домовленості Мінська «якщо захотіти, то виконати до літа можливо», але експерт «не бачить поки що цього». За його словами, є проблеми як із київського боку в тому, що стосується голосування за конституційними змінами, так і з боку терористів, за якими стоїть Росія, оскільки останніми тижнями почастішало насильство на сході України.

«Сепаратисти вимагають, щоб автономія включала право вето з питань зовнішньої політики України, звичайно це неприйнятно для Києва; думаю, що й у Німеччині ніхто цього не прийме», - зазначив Фогт.

Німецький експерт переконаний, що уряд ФРН дотримуватиметься своєї лінії в зовнішній політиці, яка припускає повне виконання Мінських домовленостей і лише після цього скасування санкцій. Співрозмовник агентства звернув увагу на те, що зараз, «звичайно, йдуть дебати, оскільки Росія нам потрібна в Сирії, і тому нібито ми повинні зняти санкції». «Але я не думаю, що німецький уряд піде на таку угоду. Сирія - це Сирія, а Україна - Україна», - підкреслив Фогт. У цілому раптова зміна курсу ЄС у питанні санкцій завдала б, на його переконання, чималої шкоди його зовнішньополітичному авторитету.

Фогт також висловив думку, що російське керівництво,вочевидь, недооцінило те, якою буде реакція Європи та США на її військову роль у Криму й на сході України. І цю реакцію «аж ніяк не можна вважати російським успіхом», - зазначив аналітик. Зауваживши, що він завжди виступав за підтримку за можливістю нормальних відносин співпраці спочатку з Радянським Союзом, і пізніше з Росією, Фогт змушений констатувати, що «сьогоднішня політика Росії деструктивна, і це викликає жаль».

За словами експерта, як у Сирії, так і навіть більшою мірою на сході України російське керівництво своїми військовими кампаніями, розпочатими без попереднього узгодження з іншими, із залученнячм значних військових і фінансових засобів і за наявності політичних ризиків, показує готовність вести торг, передусім із США, за те, щоб бути визнаною великою державою, без якої не обійтися.

Фогт, який також був протягом низки років головою Парламентської асамблеї НАТО, вважає, що Москва, попри жертви серед цивільного населення із-за її атак, навіть змогла переконати багато західних аналітиків у тому, що вміє діяти у Сирії, в Криму й у східній Україні професійно, швидко, ефективно й на великих відстанях. Але ставши «незамінним партнером» у переговорах стосовно Ірану, останніми роками Кремль все більше грає роль «на противагу», що не можуть не помічати інші партнери, підсумував експерт.

Фото: ZB/Karlheinz Schindler

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-