В Україні поки немає стратегії переходу на альтернативну енергію - заступник міністра екології

В Україні поки немає стратегії переходу на альтернативну енергію - заступник міністра екології

Укрінформ
В Україні поки немає стратегії переходу на альтернативні джерела енергії, що дозволило б суттєво зменшити об'єми викидів СО2, як того вимагає нова Кліматична угода, схвалена у Парижі 12 грудня.

Про це в коментарі Укрінформу сказала заступник міністра екології - керівник апарату Світлана Коломієць.

«Велике обурення у громадських активістів викликав очікуваний національний внесок, вони стверджували, що у нас є великий потенціал до скорочення викидів, що ми повинні переходити на альтернативні джерела  енергії. І ми з цим згодні. Але не враховується один фактор. На даний момент в країні немає затвердженої енергетичної стратегії, яка б передбачувала, яким чином ми будемо перебудовувати,  переводити свою економіку на інші альтернативні джерела енергії, і яким чином ми будемо скорочувати викиди СО2 і відмовлятись від викопного палива», - сказала Коломієць.

На відміну від Кіотського протоколу, основна ідея Кліматичної  угоди, текст якої 195 країн узгодили у Парижі 12 грудня, полягає в тому, що країни-учасниці самостійно визначають той об'єм викидів СО2, які вони будуть скорочувати в залежності від прогнозів розвитку національних економік та національних обставин. Україна визначила свій Очікуваний національно-визначений внесок на рівні 60% від рівня викидів у 1990 році, який в Уряді назвали обгрунтованим та справедливим, з огляду на складну економічну ситуацію в країні.

Тим не менш, як зазначила Коломієць, загальні зміни в кліматі та екології змусять Україну приймати певні рішення, як політичні, так і економічні.

«Незалежно від того, чи ратифікуємо ми цю угоду, чи ні, якщо ми хочемо запобігти негативним наслідкам зміни клімату, то ми вимушені будемо перебудовувати свою економіку, і суттєво скорочувати викиди (СО2)», - сказала Коломієць.

Нагадаємо, що 12 грудня у Парижі затвердили положення нової рамкової конвенції ООН щодо запобіганню змін клімату. Нова угода набере чинності з 2020 року і замінить ухвалений у 1997 році Кіотський протокол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-