У ЄС попередили: ефект від ЗВТ проявиться не відразу

У ЄС попередили: ефект від ЗВТ проявиться не відразу

Укрінформ
Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з ЄС має стати ядром економічних реформ в Україні, і не варто розраховувати на миттєвий економічний ефект від початку її імплементації.

Про це заявив керівник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж під час "круглого столу" у вівторок в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не повинні перебільшувати миттєвий економічний ефект ПВЗВТ. Найбільші зміни 1 січня відбудуться у сфері тарифної лібералізації. Буде повільне зменшення імпортних тарифів з обох сторін, що поліпшить доступ до ринків. Однак великі зміни від імплементації ПВЗВТ стануться через 5-7 років», - сказав Бердж.

Він зауважив, що зона вільної торгівлі - довгострокова програма, яка трансформує українську економіку і зробить її більш конкурентоспроможною, відкривши не лише ринок ЄС, а й інші.

Бердж також не погоджується з тезою про «високу вартість» ПВЗВТ, адже йдеться про інвестування українськими бізнесменами у власне виробництво.

«Це не витрати, коли ти збираєшся інвестувати у те, що принесе тобі подальше економічне зростання і дохід у майбутньому», - підкреслив він.

«Останні роки ситуація для бізнесу тут була складною. Однак здається, ми досягли дна макроекономічної кривої і вже наступного року можемо розраховувати на невеликий економічний ріст. Якщо порівнювати ситуацію з тим, що було два роки тому, то все рухається у правильному напрямку. Український уряд за підтримки МВФ, ЄС та інших урядів і міжнародних організацій залучений до цих амбітних економічних реформ», - сказав Бердж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-