Росія вивозить цінні експонати з кримських музеїв

Росія вивозить цінні експонати з кримських музеїв

Укрінформ
Народний депутат України Людмила Денисова 27 листопада, під час виступу на Генасамблеї ПАЧЕС по боротьбі з незаконним використанням культурної спадщини в регіоні, заявила, що Росія вивозить цінні експонати з кримських музеїв.

Про це повідомляє сайт "Крим.Реалії".

Напередодні Денисова оприлюднила інформацію про вивезення до російського Ермітажу колекцій з Криму, в тому числі з Херсонеса Таврійського, Судака, Центрального музею Тавриди в Сімферополі. Після цього, 22 жовтня, на сайті Херсонеса Таврійського і в російських ЗМІ з'явилося спростування цієї інформації, однак сам Ермітаж анонсував виставку з кримськими експонатами.

«Хочу поінформувати всіх присутніх, що при цьому було анонсовано проведення виставки в Ермітажі «На землі грифона. Антична археологія Ермітажу в Криму» з 24 жовтня 2015 року до 24 січня 2016 року, яка включає предмети з колекції Східно-Кримського історико-культурного музею-заповідника. Ця інформація і зараз розміщена на сайті Ермітажу», – заявила Людмила Денисова.

Вона підкреслила, що немає заперечень проти співпраці у розкопках пам'яток Херсонеса, спільного створення Візантійської експозиції, спільних досліджень. «Однак озвучена інформація свідчить не просто про співпрацю, а підтверджує факт вивезення цінних експонатів з Криму», – додала вона.

Також особливе занепокоєння, за словами Людмили Денисової, викликає інцидент, який стався в ніч з 16 на 17 листопада цього року в Судаку, де, за інформацією ЗМІ, зруйнувалася частина стародавньої вежі Генуезької фортеці.

«Наша країна жорстко засуджує варварський захоплення і розграбування Російською Федерацією культурних, матеріальних і духовних, історичних цінностей України», – підкреслила Денисова.

25-27 листопада в Бухаресті проходила 46-я Генасамблея Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва. До складу української делегації входять народні депутати України Олена Масоріна, Ганна Романова, Рефат Чубаров, Андрій Гордєєв, Олексій Кириченко, Вадим Івченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-