У Вашингтоні відкрили пам'ятник жертвам Голодомору в Україні

У Вашингтоні відкрили пам'ятник жертвам Голодомору в Україні

Фото
Укрінформ
У центрі американської столиці відбулася історична церемонія відкриття пам'ятної скульптури "Поле пшениці" на честь мільйонів людей, які загинули від штучного голоду-геноциду українського народу, створеного нищівною політикою сталінського режиму.

Урочистості в Вашингтоні пройшли в суботу за участі тисяч гостей з усього світу, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми пам'ятаємо сьогодні кожну душу, кожну жертву, кожного мученика", - наголосила під час церемонії дружина Президента України Марина Порошенко.

Вона нагадала, що сім років тому в Києві було відкрито Національний меморіал жертвам Голодомору. "І я вірю, що ці два меморіали – у Києві і в Вашингтоні – будуть символами і засторогою злочинам проти людства та людяності в усьому світі", - підкреслила вона.

Від імені американської сторони конгресмен Сандер Левін зауважив, що монумент, відкритий в центрі Вашингтона, свідчить про послідовну підтримку США українського народу, який продовжує боротися за свободу своєї країни.

"Це також означає рішучість американців говорити чітко й гучно про геноцид", - наголосив член Конгресу США.

Монумент, автором якого є архітектор Лариса Курилас, має вигляд поля пшениці з написом "HOLODOMOR 1932-1933".Пам'ятник відкрито в одному з найбільш людних місць столиці - Columbus Circle, біля центрального залізничного вокзалу (Union Station). Таким чином, за задумом організаторів, з трагічними сторінками української історії матимуть змогу ознайомитися тисячі людей щодня.

Відкриття скульптури стало можливим через рішення Конгресу США в 2006 році, який дозволив уряду України збудувати на федеральній землі Округу Колумбія (м. Вашингтон) пам'ятник жертвам Голодомору 1932-33 рр. в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці США цими днями проходить серія заходів, приурочених до відкриття монумента. Так, на Центральному залізничному вокзалі Вашингтона представлена виставка про події Голодомору та інформація про сам пам'ятник. У неділю запланована ієрархічна божественна літургія за участю Святійшого Патріарха Київський і всієї Русі-України Філарета. У цей же день у Вашингтоні пройде меморіальний концерт в пам'ять про жертви Голодомору в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-