Матіос: У справі комбата-контрабандиста - сильний тиск на суддів

Матіос: У справі комбата-контрабандиста - сильний тиск на суддів

Укрінформ
Те, що затриманий 21 вересня за підозрою в контрабанді комбат 1 батальйону 28 бригади ЗСУ Володимир Пушкар був відпущений під заставу Приморським судом Одеси, стало наслідком "шаленого тиску", який здійснювався на суд.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"Рішення про арешт було б законним, але воно було змінене на особисте зобов'язання з'являтися до слідства. Причиною цього став шалений тиск, який чинився на суд масово присутніми там колишніми військовослужбовцями 28 бригади, одеськими волонтерами та іншими особами, які фактично штурмували будівлю суду. Вони захопили перший поверх, довелося переносити засідання на другий", - розповів Матіос.

Він нагадав, що троє суддів взяли самовідвід, зі страху перед "судом Лінча" в разі арешту цього керівника підрозділу. "Я не можу їх засуджувати, адже в цьому випадку держава не змогла забезпечити захист тих, хто мав винести рішення", - зазначив прокурор.

За його словами, військова прокуратура "абсолютно переконана" у наявності достатніх доказів, щоб направити кримінальне провадження до суду, зараз йдуть інтенсивні слідчі дії у цій справі.

Матіос також повідомив, що для того, щоб унеможливити в подальшому такі речі, він своїм рішенням забрав дане провадження до Головної військової прокуратури у Київ. "Слідчо-оперативну групу посилено, і, я думаю, що невдовзі нам буде, що озвучити суспільству", - пообіцяв військовий прокурор.

"Я не хочу озвучувати матеріали розслідування, але коли ми затримали ті 10 автомобілів, була вчинена збройна протидія з боку військових, і нам довелося залучати додаткові підрозділи для захисту та розблокування слідчої групи", - поділився подробицями обставин справи Матіос.

Він розповів, що за рішенням суду контрабандні автомобілі і товар заарештовано. Щодо товару, то, за словами Матіоса, "йдеться про алкоголь, тютюнові вироби і досить специфічного призначення медикаменти", і це, на думку прокурора є "прямим сприянням сепаратизму".

"Комерціалізація війни - це співпраця з сепаратистами, тому що не можна проїхати з нашого боку без згоди тієї сторони, а значить - з тією стороною є контакт. Тому підозру оголошено, як в організації незаконного перетину на окуповані території, так і в сприянні та фінансуванні тероризму, і це - дуже тяжкі статті", - заявив військовий прокурор.

Він нагадав, що протягом двох останніх місяців у зоні АТО працюють зведені мобільні групи. Обсяги перевезення контрабандних товарів істотно скоротилися. "Спочатку затримували 168 автомобілів, потім - до десяти, тепер - 2-3 на добу", - повідомив Матіос.

На сьогоднішній день прикордонниками, співробітниками СБУ та прокуратури конфісковано велику кількість тютюнових виробів, алкоголю, медпрепаратів, серед яких наркотичні та психотропні речовини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-