Санкційний список журналістів запропонують скласти знавцям «фейків» - МІП

Санкційний список журналістів запропонують скласти знавцям «фейків» - МІП

Укрінформ
Міністерство інформаційної політики не включало жодного журналіста у санкційний список, який викликав резонанс у суспільстві, і не має наміру робити це зараз. 

Про це заявила заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова під час засідання «круглого столу» в Укрінформі, передає кореспондент агентства.

«Я дуже сподіваюся, що ми залучимо «Стоп-фейк», «Телекритику» та інші громадські об`єднання, і на основі їхніх напрацювань буде зроблено цей список. Але це не буде список, запропонований Міністерством, це має бути список, запропонований тими, хто професійно працював з фейками російської пропаганди», - сказала Попова.

Вона запевнила присутніх у тому, що МІП при формуванні першого санкційного списку відмовилося брати участь в цьому. «Той список, який викликав такий резонанс, був складений не нами і затверджений не нами», - наголосила чиновниця.

Вона висловила свою особисту позицію стосовно санційних списків журналістів,  які існують у таких країнах, як  Єгипет, Сирія, Іран. «Ми точно не тримаємо курс на Середній Схід. Ми хочемо у Європу. Позиція ОБСЄ з цього приводу є дуже принциповою, бо журналістів, робота яких просто не подобається владі, там бути не може», - зазначила Попова.

Нагадаємо, 16 вересня Президент України Петро  Порошенко своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 вересня щодо застосування санкцій проти фізичних та юридичних осіб, відповідальних за здійснення злочинної діяльності проти України. До санкційного списку потрапили 44 журналісти та блогери, а також публіцисти, редактори та ведучі. Поруч з російськими журналістами-пропагандистами, а також співробітниками просепаратистських ЗМІ в списку фігурували троє журналістів британської корпорації BBC, троє іспанських журналістів та публіцист німецького видання Die Zeit.

Тоді Незалежна медіапрофспілка України та Національна спілка журналістів України, які входять до Міжнародної федерації журналістів, просили Президента надати роз'яснення щодо включення низки міжнародних журналістів до цього списку. Міжнародна неурядова організація "Комітет захисту журналістів" закликала українську владу виключити їхні імена із санкційного списку.

17 вересня при Міністерстві інформаційної політики була створена робоча група з напрацювання пропозицій, що відкоригують список представників ЗМІ, які підпадатимуть під санкції. До складу групи були включені народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, члени Експертної ради при МІП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-