Рада підтримала два законопроекти з

Рада підтримала два законопроекти з "безвізового" пакету

Укрінформ
Народні депутати підтримали за основу законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні», що входить до пакету законопроектів щодо безвізового режиму з ЄС.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення з другої спроби ухвалили 232 нардепи.

«Метою законопроекту є вдосконалення можливості практичного застосування положень КПК щодо відшкодування шкоди, завданої злочинними діями підозрюваного, обвинуваченого, унеможливлення недобросовісного використання наявних законодавчих механізмів для уникнення конфіскації майна, спецконфіскації або відшкодування завданої шкоди», - йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається, що цим законопроектом надається можливість накладати арешт на майно будь-яких осіб, якщо воно може бути використане як доказ у кримінальному провадженні або щодо нього може бути застосована спеціальна конфіскація.

Окрім того, запропоновані норми законопроекту дозволяють забезпечити відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також стягнення в дохід держави неправомірної вигоди, яка отримана або могла бути отримана юридичною особою. Серед норм законопроекту - встановлення різного ступеня доведення відповідних обставин для накладення арешту на майно залежно від його мети, дозвіл зменшувати за пропозицією слідчого, прокурора чи цивільного позивача строк, необхідний для усунення недоліків клопотання про арешт майна.

У законопроекті уніфікується перелік об'єктів, на які може бути накладено арешт, та конкретизується процесуальний статус майна, вилученого під час обшуку.

Документом запропоновано відійти від зв'язку арешту майна з тимчасовим його вилученням, визначивши необхідність застосування арешту  через забезпечення реалізації відповідних завдань кримінального провадження.

Водночас народні депутати 229 голосами підтримали в першому читанні пов'язаний з попереднім документом законопроект «Про внесення змін до Кримінального та Цивільного кодексів щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації з метою усунення корупційних ризиків при її застосуванні». Проект закону також внесений до парламенту Кабінетом Міністрів у складі пакету законопроектів, необхідних для лібералізації візового режиму з ЄС.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, документ передбачає розширення меж застосування спеціальної конфіскації. Він зазначив, що така конфіскація після ухвалення законопроекту може бути застосована не лише до корупційних злочинів, а й до всіх інших умисних злочинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-