Білоруси проти російської бази: Не допустимо Кримського сценарію

Білоруси проти російської бази: Не допустимо Кримського сценарію

Укрінформ
У центрі Мінська громадські активісти провели антивоєнний пікет «За мирну і нейтральну Білорусь»

Увечері 4 жовтня у центрі Мінська на площі Свободи відбулася акція протесту проти розміщення російської військової авіабази. Опозиція заявила про створення руху "За незалежність і державність Білорусі" на чолі з екс-кандидатом у президенти Білорусі Володимиром Некляєвим.

Лідери опозиції та громадські активісти організували антивоєнний пікет «За мирну і нейтральну Білорусь» у центрі Мінська о 17 годині вечора. Близько 300 білорусів прийшли підтримати своїх лідерів. Демонстрація пікету супроводжувалася численними гаслами протесту, плакатами і біло-червоно-білими прапорами, що символізували єдність білорусів у їхніх вимогах.

- Ми прийшли на майдан, щоб сказати «ні» порушенню Конституції, того, як написано в статті 18. Ми не збираємося ні з ким воювати, а якщо ми розмістимо військові бази, то ми втрачаємо свій нейтралітет. Потрібно, аби цього не сталося, - заявив Володимир Некляєв.

Зокрема, стаття 18 білоруської Конституції говорить: «Республіка Білорусь у своїй зовнішній політиці виходить з принципів рівності держав, незастосування сили або загрози силою, непорушності кордонів, мирного врегулювання суперечок, невтручання у внутрішні справи та інших загальновизнаних принципів і норм міжнародного права. Республіка Білорусь ставить за мету зробити свою територію без'ядерною зоною, а державу - нейтральною».

За словами політика, перед білорусами є живий приклад російської анексії Криму. Повторний сценарій захоплення чужої території Росією може статися і з Білоруссю. У зв'язку з цим, Некляєв оголосив про створення свого руху «За державність і незалежність Білорусі». Також він подякував присутнім людям за те, що вони не побоялися публічно висловити свою громадянську позицію і прийшли з протестом.

- Диктатура - це війна. Це загроза громадянської війни. Диктатура робить нас мішенню. Лукашенко - це війна, - сказав у виступі колишній політв'язень Микола Статкевич.

Лідери опозиції розповіли про можливі наслідки розміщення в Білорусі російського військового об'єкта. Громадянські активісти збирали підписи під зверненням про незгоду з планами розміщення російської авіабази.

Лідер Об'єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько нагадав про Будапештський меморандум 1994 року. Меморандум про нерозповсюдження ядерної зброї був підписаний лідерами України, США, Росії та Великої Британії. У 1996 році до нього приєдналася Білорусь, відмовившись від ядерного озброєння. З того часу держава дотримувалася нейтралітету. Але події в Україні засвідчили, що міжнародний меморандум «виявився просто папірцем, який не захистить Білорусь». Лебедько заявив про те, що Білорусі потрібні нові гарантії недоторканності.

Активний інтерес і підтримка білорусами акції проявився у численних закликах:  «Нет - войне!», «Нет чужим военным базам!» и «Жыве Беларусь!». Підтримати білорусів приїхали також представники Литви та України.

Була присутня на акції і міліція. Співробітники Міністерства внутрішніх справ склали адміністративний протокол на організаторів заходу.

На завершення акції Некляєв закликав білорусів прийти на черговий мітинг протесту «Бойкот» напередодні виборів - 10 жовтня.

Російська військова авіабаза має розміститися в Білорусі вже на початку січня 2016 року в Бобруйську. Про це раніше заявляв головнокомандувач Військово-повітряних сил Росії генерал-полковник Віктор Бондарєв.

Алеся Набережна, спеціально для Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-