Виступ

Виступ "віце-прем’єра" Криму у Варшаві бойкотували майже 20 країн

Укрінформ
У четвер під час спроби виступу на конференції ОБСЄ у Варшаві так званого "віце-прем’єр-міністра" Криму Дмитра Полонського українська делегація висловила протест і залишила залу засідань. Разом з нею залу засідань залишили іноземні делегації близько 20 країн.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Польщі повідомив голова української делегації, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.

"Як тільки Полонський взяв слово і сказав, що він представляє російську громаду Криму в Російській Федерації, це викликало протест в української делегації і я відразу закликав головуючого на засіданні надати нам слово для того, щоб зробити заяву стосовно правил процедури. Оскільки Полонський, попри звернення головуючого, не перервав виступ, делегація України у знак протесту проти виступу людини, яка асоціює Крим з Російською Федерацією, залишила залу засідань. У знак солідарності з нами і як невизнання незаконної анексії Росією Автономної Республіки Крим, делегації багатьох країн також залишили залу засідань", - заявив Прокопчук.

Він повідомив, що йдеться про делегації Чехії, Швеції, Туреччини, США, Литви, Латвії, Великої Британії та багатьох інших країн.

За словами Прокопчука, Полонському усе ж не вдалося до кінця висловити свою позицію, бо протест далі висловила делегація ЄС.

"Делегація Євросоюзу пояснила, чому ця особа не може виступати в такій якості на цьому засіданні",- підкреслив дипломат.

Він зауважив, що наприкінці засідання російська делегація висловила протест з приводу того, що Полонському не дали висловитися до кінця, і вийшла із зали засідань. Однак в цьому випадку їх не підтримала жодна іноземна делегація.

"І це ще раз довело їхню позицію як єдиної держави, яка вважає, що здійснивши незаконну анексію Криму, вони не порушили державний суверенітет і територіальну цілісність іншої країни", - резюмував Прокопчук.

Як повідомлялося, Полонський потрапив на конференцію ОБСЄ у Варшаві обманом: він змінив декілька літер у написанні свого прізвища англійською мовою у закордонному паспорті. Крім того, він зареєструвався на форумі не як чиновник, а як  представник неурядової організації.

Глава МЗС Польщі Гжегож Схетина з цього приводу заявив, що дозвіл на в’їзд Полонського був помилкою польських прикордонників, а в МВС країни проводять розслідування з цього приводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-