Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вівці цілі, а вовки, здається, скоро будуть голодні та без зубів

Вівці цілі, а вовки, здається, скоро будуть голодні та без зубів

Блоги
Укрінформ
Ризикну припустити, що скоро ми станемо свідками (а дехто й співучасниками) нової всеукраїнської афери

За інформаційною завісою шокуючих цифр з електронних декларацій "слуг народу" непомітно та успішно пройшла спецоперація під умовною назвою "Тотальна дискредитація нинішньої політичної еліти".

Кінець жовтня ознаменувався рядом дуже знакових подій, причому мова йде не лише про благополучне завершення електронного декларування чи чергову річницю комсомолу. Фактично не без потужного тиску провідних країн Європи українські парламентарі та чиновники вищого ешелону акуратно перемістилися у пастку, створену їхніми ж власними руками. Адже у численних спробах дискредитації чи остаточного знищення електронного декларування вони "спалили" усі свої таємні резерви і важелі впливу. І розтягнулися у шпагаті між бажанням приховати від суспільства якнайбільше своїх багатств та страхом невідомості, раптом щось "випливе".

Подія 1. 29 жовтня, Transparency Україна з посиланням на Укрінформ повідомила українців, що посли G7 та керівник представництва ЄС звернулися з листом до Президента України. Цитую: "Посли країн "Великої сімки", а також голова Представництва ЄС в Україні звернулися з листом до Президента України Петра Порошенка, в якому наголошують на загрозах, які останнім часом виникають у боротьбі з корупцією в Україні, та необхідності продовжувати послідовну боротьбу з цим явищем. Відповідне письмове звернення Порошенкові було направлено за підписами посла Японії Шігекі Сумі, посла Канади Романа Ващука, посла Франції Ізабель Дюмон, посла Німеччини Ернста Райхеля, посла Італії Давиде Ла Чечиліа, посла Великої Британії Джудіт Гоф, посла США Марі Йованович, голови Представництва ЄС Х'юга Мінгареллі". Докладніше на Transparency International Україна.

Подія 2. 30 жовтня громадянин України П.Порошенко показав свої статки за годину до завершення терміну декларування. Серед них не виявилося не проданого Рошена, але фігурує понад сотня теж не проданих підприємств.

Подія 3. 31 жовтня виявилося, що у порядку денному Європарламенту на листопад немає питання про скасування віз для України.

Подія 4. 31 жовтня (у понеділок) "Українська правда" опублікувала матеріал з цікавою назвою "НАЗК просить ГПУ розібратися зі спробою зриву е-декларування", в якому читачі з подивом дізналися, що "Національне агентство із запобігання корупції звернулося до Генпрокуратури щодо можливого зриву кампанії е-декларування". Далі ще цікавіше: "Мова йде про технічні проблеми, які виникали 26-28 жовтня в роботі Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, адміністратором якого є державне підприємство "Українські спеціальні системи. НАЗК просить дати правову оцінку фактам та обставинам, які можуть свідчити про наявність ознак кримінального правопорушення та спробу можливого зриву кампанії з декларування доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

Подія 5. 31 жовтня глава Національної ради реформ (він же заступник глави Адміністрації Президента) Дмитро Шимків висловився про те, що "наступним кроком антикорупційної реформи повинне стати введення нульового декларування для всіх громадян України".

Подія 6. У понеділок, 1 листопада "Наші гроші" повідомили, що прокуратура міста Києва відкрила кримінальне провадження за зверненням нардепа Івана Вінника щодо незаконного збагачення члена Національного агентства з питань запобігання корупції Руслана Рябошапки. Депутат звинувачував Рябошпаку в незаконному отриманні коштів від ПРООН.

Подія 7. У понеділок, 1 листопада, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що гроші ПРООН, виділені на діяльність НАЗК, були розкрадені, через що агентству довелося працювати у жахливих умовах.

Подія 8. У понеділок 1 листопада "Наші гроші" повідомили про те, що народного депутата Івана Вінника (БПП) обмежили у праві виїзду за межі України у зв’язку із заборгованістю перед ПАТ «Альфа Банк» і ПАТ «ПриватБанк» на суму 371 млн грн. Про це свідчить ухвала Апеляційного суду м.Києва від 19 жовтня.

А тепер давайте помислимо.

1. Невже Президент України тягнув би до останнього із заповненням своєї електронної декларації, якби не був на всі 100 % упевнений, що "якісь невідомі" таки завалять електронне декларування чи, принаймні, забезпечать приховування значної частини статків від українського народу? Тим більше, що для очищення добре підмоченої репутації варто було б  очолити перші лави декларантів. Можна припустити, що хотілося приховати невпинне зростання своїх статків як від українців, так і від західних партнерів-кредиторів. Суспільство так і не отримало чіткої відповіді про Рошен і його псевдопродаж чи то пак, "сліпе управління". Більш того, випливла ще сотня Рошенів…

2. Ймовірно ви пам’ятаєте похапцем зібрану серпневу прес-конференцію народних депутатів Івана Вінника та Антона Геращенка, які урочисто повідомили, що їхні "хакери-волонтери" змогли розмістити в державному реєстрі електронних декларацій фальшиву декларацію від імені Руслана Рябошапки. Дуже швидко виявилося, що хакери там ні при чому, мало місце незаконне втручання невідомої посадової особи, але "чомусь" жоден учасник цієї афери не був притягнутий до відповідальності.

Після невеликої перерви пан Вінник знову взявся за своє. Вірніше, за Рябошапку. Сам Руслан Рябошапка, який, до речі, колись працював у Transparency International, у коментарі "Українській правді" пояснив, що 2015 року справді отримав кошти на свій рахунок від ПРООН, оскільки був експертом цієї організації і працював на неї за контрактами. Причому в той період він не обіймав жодної посади ні на держслужбі, ні в органах місцевого самоврядування, і взагалі жив за кордоном.

Ризикну припустити, що пан Рябошапка комусь вельми заважає своєю присутністю в НАЗК та ще і є зручною мішенню для дискредитації зарубіжної технічної допомоги Україні. Але народний депутат Вінник у неймовірному прагненні вишукати недоліки у чиновника НАЗК, здається, вирив яму для себе… Принаймні, йому доведеться довго пояснювати долю кредитних грошей, катерів чи ще якихось речей, які раптом вигулькнули чи ще вигулькнуть як незадеклароване майно поки що депутата.

3. Перефразовуючи слова героя відомого кінофільму "Кавказька полонянка" – "либо я веду ее в ЗАГС, либо она ведет меня к прокурору" – ризикну припустити, що скоро ми станемо свідками (а дехто й співучасниками) нової всеукраїнської афери. Якщо вже український народ узнав статки народних обранців і чиновників та вельми розсердився, то у них є лише дві дороги: посипати голови попелом і віддати народу награбоване тяжкою працею (привіт Наполеону з палати №6) або зібрати 226 голосів під законопроект, що дозволить легалізувати величезні статки українських корупціонерів та вивести їх з-під відповідальності за тотальний грабунок власної держави і мільйонів українців?

Ймовірність цього досить значна, адже далеко не останній чиновник президентської адміністрації Д.Шимків раптом почав говорити про необхідність декларування своїх статків усіма українцями у так званій "нульовій декларації".

Логіка проста: якщо не вдалося приховати своїх статків, то під шумок масового декларування можна визнати їх законно набутими. А далі – "закон не має зворотної сили…"

Упевнений, що навіть привид позачергових парламентських виборів не стане на заваді натисканню на заповітну зелену кнопочку 226-ма тремтячими пальчиками.

Але й тут не все так просто і найбільш прозорливі відповідальні громадяни почали незвичні рухи тілом. Здається, першими відчули, що пахне смаженим, члени НАЗК і поспішили призначити винного у прихованому технічному саботажі е-декларування. Не виключено, що невдовзі може вишикуватися ціла черга активних викривальників.

А ще немає жодної впевненості, що посли країн G-7 знову не візьмуться за ручки…

Валерій Панько

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-