Судді, яких урятувала недоторканність. 7 фактів із карної хроніки

Судді, яких урятувала недоторканність. 7 фактів із карної хроніки

Укрінформ
Ті, на кого покладено обов`язок забезпечувати в суспільстві верховенство права, нерідко становлять небезпеку для самого суспільства 

Кожен наслідок має свою причину. Випадок із суддею Малиновського районного суду Одеси, який, упіймавшись на хабарі, відкрив вогонь із вогнепальної зброї по співробітниках НАБУ, а потім, користуючись імунітетом, втік - цей випадок досить промовистий. І свідчить про те, що ті, на кого покладено обов`язок забезпечувати в суспільстві верховенство права, нерідко становлять небезпеку для самого суспільства. Отож на весь зріст постає питання: а чи не занадто вершителі чужих доль у судових мантіях захищені недоторканністю від Закону?

Нагадаємо читачеві сім найбільш резонансних випадків, у яких, на думку громадськості, судді змогли уникнути відповідальності.

1. 9 серпня 2011 року суддя Господарського суду Івано-Франківської області Юрій Грица на «Волзі» врізався у ремонтників «Водоекотехпрому». Тоді загинув 60-річний Євген Черепаха, а 41-річний Степан Щур із тяжкими травмами три з половиною місяці не вставав з ліжка та отримав інвалідність. Пізніше експертиза встановила, що Грица був за кермом п'яний, обвинувачений визнав це під час судових слухань.

Слідчі дії тривають і нині. Весь цей час Грица продовжує працювати суддею Господарського суду Івано-Франківської області.

2. 10 липня 2014 року голова Перечинського районного суду Закарпатської області Віктор Амарович став учасником ДТП зі смертельним наслідком. Суддя за кермом Mitsubishi Pajero їхав в напрямку з Ужгорода і виїхав на зустрічну смугу, де зіткнувся з авто ВАЗ 2107, яка вилетіла в кювет, а далі - в Lada Kalina. На місці ДТП загинув водій ВАЗа. За твердженнями свідків, суддя був у нетверезому стані.

Проте, через рік - 24 липня 2015 року, відповідно до державного реєстру судових рішень, суддя Амарович повернувся до виконання своїх обов'язків.

3. 28 лютого 2015 року суддя Макарівського райсуду Київської області Владислав Оберемко у нетверезому стані їздив по Києву і проігнорував вимогу працівників ДАІ зупинитися. Коли після погоні його все ж змусили зупинити автомобіль, він направив на працівників ДАІ зброю і погрожував убивством.

Коментуючи це, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв, що МВС забере зброю у судді.

На початку січня 2016 року ЗМІ повідомили, що суд закрив справу проти судді.

Наразі Владислав Оберемко, відповідно до державного реєстру судових рішень, продовжує виконувати свої обов'язки.

4. 10 квітня 2015 року ЗМІ повідомили, що суддя Апеляційного суду Чернівецької області Любов Перепелюк підозрюється у вимаганні хабаря у розмірі 15 тисяч доларів від свого колеги - судді районного суду.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України кілька разів відкладала розгляд питання щодо відсторонення від посади судді. У жовтні 2015 року Перепелюк таки відсторонили  від виконання посадових обов'язків.

Проте, станом на березень 2016 року, відповідно до державного реєстру судових рішень, суддя продовжує працювати в Апеляційному суді Чернівецької області.

5. 19 травня 2015 року суддю господарського суду Київської області Павла Скутельника затримали на хабарі в 15 тисяч доларів за винесення рішення в справі про банкрутство державного підприємства Міністерства оборони.

У листопаді 2015 року Верховна Рада України надала згоду на затримання та арешт судді Павла Скутельника.

6. 16 серпня 2015 року суддя Вищого господарського суду України Віктор Шаргало на авто Audi A7 не впорався з керуванням, виїхав на зустрічну смугу руху та зіткнувся з автомобілем Geely CK, в якому знаходилось дві людини. Водій Geely CK отримав травми, не сумісні із життям та помер у лікарні, пасажир цієї машини потрапив у реанімацію.

В листопаді 2015 року Віктор Шаргало пішов у відставку.

Відомостей про відкрите кримінальне провадження немає.

7. 18 вересня 2015 року суддя Олевського районного суду Житомирської області Віктор Волощук на автомобілі «Форд» врізався у мотоцикл. Мотоцикліст загинув.

У лютому 2016 року Волощука відсторонено від посади строком на 2 місяці. Проте, станом на березень 2016 року, відповідно до державного реєстру судових рішень, суддя продовжує виконувати свої обов'язки.

Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-