Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Історія однієї афери

Історія однієї афери

Укрінформ
Є в НАУ студентське КБ «Віраж», яке займається конструюванням та виготовленням безпілотних літальних апаратів.

Займається уже не один рік. Аматорські моделі змінили складні типи БПЛА, які гідні серійного виробництва. Моделі університетських «безпілотників» експонуються на виставках і викликають непідробне зацікавлення серед відвідувачів. Особливою серед військових з огляду на війну на сході держави.

Сформований колектив здобув високий авторитет. Процес не переривається: кошти на комплектуючі виділяються, працівники отримують заробітну плату, відбуваються випробувальні польоти, в університеті частими гостями стали іноземні фахівці, представники ЗСУ, МВС, інших силових структур. Очевидним стає і те, що проект має і комерційну перспективу.

Кілька місяців тому, куратор проекту проректор з наукової роботи В.Харченко пролобіював підписання угоди між Національний авіаційним університетом і таким собі ТОВ «Науково-виробниче підприємство «АБМ груп – Національний авіаційний університет». Мета – допомогти налагодити серійне виробництво найперспективніших моделей БПЛА та реалізовувати їх на ринку – безумовно благородна, хоча і назва фірми, і умови викликали запитання.

Ситуація загострилася, коли невідомі люди почали вимагати від працівників КБ «Віраж» змінити вивіску на АБМ груп, визначати строки виготовлення конкретних моделей, надати технічну документацію, в грубій формі давати інші команди та розпорядження. Колектив КБ не змирився і відмовився виїхати на випробувальні польоти.

Детальніше вивчення ситуації привело до конкретних замовників ще однієї правової колізії в університеті, але вже з комерційно-кримінальним акцентом. До фірми мають безпосередній стосунок керівник «бородянської групи» О.Бадрудінов, в.о. проректора з міжнародних зв’язків О.Авдєєв. Ось в такий примітивний рейдерський спосіб, не вкладаючи ні копійки, і планувалося заробляти гроші на університеті.

Очевидно, що афера задумувалася в контексті рейдерського захоплення НАУ в цілому ще задовго до захоплення університету. Бо не можна було так грубо використовувати матеріально-технічну базу, площі, інтелектуально власність, кошти, що виділяються на наукові дослідження на зарплату тощо без адміністративного прикриття. Тим більше, що комерційна структура вже встигла взяти участь у тендерах на поставку університетських БПЛА та наданні інших послуг, сподіваючись на ресурс НАУ. Тепер, коли безроздільним господарем НАУ є друг міністра О.Бадрудінов, можна реалізувати намічені плани, серед яких і використання вертольотів Кременчуцького вертольотного коледжу та літаків Кіровоградсьої льотної академії НАУ.

На цей проект «безпілотників» з університетського наукового бюджету за останні кілька років було виділено понад 9 мільйонів гривень, що зафіксував аудит, до речі, як нецільове використання коштів. Але результати проекту є і залишаться інтелектуальною та матеріальною власністю НАУ. І університет не зобов’язаний утримувати дітей Бадрудінова та Авдєєва, як і, зрештою, інших сторонніх осіб.

Слід попередити підприємства, установи та організації, які потребують товарів та послуг за кодами 51.10.1; 51.10.2; 30.30.3 в реєстрі закупівель, особливо колег з Державної прикордонної служби, інших силових структур, не мати нічого спільного з пройдисвітами, які використовують не власний ресурс, а ресурс державного навчального закладу.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-