У разі невиконання Москвою рішення суду ООН, Мін’юст звернеться до Генасамблеї

У разі невиконання Москвою рішення суду ООН, Мін’юст звернеться до Генасамблеї

Укрінформ
Міністерство юстиції звернеться до Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй, якщо Росія не виконає проміжне рішення Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час прес-брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Що стосується Росії, то Росія або виконає проміжне рішення Міжнародного суду ООН, або ми будемо ставити питання про застосування примусових механізмів аж до винесення цього питання на засідання Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй. І фактично це буде сигналом: чи Росія вже перейшла всі межі, чи вона все ж таки має якийсь здоровий глузд і фактично припинить переслідування кримських татар і українців, як це встановив суд навіть у проміжному рішенні», - сказав Петренко.

Водночас міністр не став коментувати заяву окупаційної влади Криму про те, що вона не збирається переглядати рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Як пояснив Петренко, він не хоче коментувати заяви "псевдовлади в Криму, тому що це абсолютно нелегітимні органи, які не визнає не тільки Україна, а й весь цивілізований світ".

Він зазначив, що Мін'юст стежить за поведінкою Росії та вживатиме адекватних заходів і механізмів найближчим часом.

«Один із механізмів - це ухвалення відповідної резолюції Генеральною асамблеєю Організації Об'єднаних Націй. Це перше. Друге - це рішення, якщо не буде виконане, воно буде покладене в основу і кримінального трибуналу, який точно буде», - заявив Петренко.

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня Міжнародний суд ООН ухвалив рішення про запровадження тимчасових заходів у справі за позовом України проти Росії у зв'язку з Міжнародною конвенцією про ліквідацію усіх форм расової дискримінації. 

Зокрема, суд зобов'язав РФ утриматися від запровадження обмежень на можливість кримських татар зберігати свої представницькі інституції, у тому числі Меджліс. Крім того, РФ має забезпечити можливість україномовного навчання в школах. 

Нещодавно окупаційна влада Криму заявила, що не має наміру виконувати рішення суду ООН щодо заборони Меджлісу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-