Права людини у Криму: Джемілєв вірить у прийняття резолюції ООН

Права людини у Криму: Джемілєв вірить у прийняття резолюції ООН

Укрінформ
Важливо, щоб багато держав на Генеральній асамблеї ООН у грудні підтримали резолюцію щодо ситуації з правами людини в Криму.

Таку думку лідер кримськотатарського національного руху, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв висловив під час прес-конференції в Укрінформі, присвяченій пам'яті Андрія Сахарова.

"14-15 грудня це питання буде розглядатися на Генеральній асамблеї ООН. Я думаю, що обов'язково ця резолюція пройде, проголосує більшість, але для нас важливо, дійсно, щоб багато було держав (на підтримку резолюції - Ред.). Будемо над цим працювати", - сказав Джемілєв.

У свою чергу перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова зазначила, що некоректно порівнювати результати голосування за резолюцію про права людини в Криму з результатами, які отримала резолюція ООН щодо територіальної цілісності України у 2014 році. 

"Позиція країн до питання прав людини є більш делікатною, ніж до питань територіальної цілісності. І тому 73 країни (які підтримали резолюцію щодо Криму на засіданні Третього комітету. - Ред.) в такій резолюції це є дійсно перемога. Грузія в 2008 році голосувала свою резолюцію і отримала підтримку 18 країн, хоч, напевно, не є коректним порівнювати і ці резолюції. Зараз завдання української дипломатії - повторити наші результати. Але важко прогнозувати, бо ми знаємо, що російські дипломати ще більше посилили тиск. Їх рівень спілкування з іноземними делегаціями був дуже високий - на рівні вищого керівництва держав", - наголосила Джапарова.

Перший заступник міністра зазначила, що позиція України в цій резолюції не є політичною, а стосується саме прав людини.

"Росія, згідно з гуманітарним правом, несе відповідальність за стан громадянського населення в Криму. Тому Україна наполягає на тому, що ця резолюція не спрямована проти Російської Федерації, а в першу чергу спрямована на захист кримськотатарського народу та українців, які потерпають від порушення їх прав. І головним у цій резолюції є те, що вона ще раз активізує механізм моніторингу", - додала Джапарова.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді країни-члени ООН прийняли Резолюцію про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна) під час голосувань на засіданні Третього комітету Генеральної Асамблеї Організації.

Документ підтримали 73 країни, водночас, 76 країн-членів утримались, а 26 учасників засідання проголосували проти резолюції. Резолюція про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна) засуджує масові порушення прав людини в окупованому Криму та закликає Росію як державу-окупанта дотримуватися своїх зобов'язань відповідно до міжнародного права.

В 2014 році Генасамбеля ООН більшістю голосів підтримала резолюцію щодо територіальної цілісності України. За прийняття документа на засіданні Генасамблеї проголосувало 100 держав, проти висловилося 11, утрималося 58.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-