Із Криму до в'язниць РФ перевезли 2200 українців, двоє загинули - правозахисники

Із Криму до в'язниць РФ перевезли 2200 українців, двоє загинули - правозахисники

Документ
Укрінформ
За період окупації Криму в російські в'язниці з території півострова було вивезено близько 2200 ув’язнених українців. Двоє з них загинули через ненадання медичної допомоги, ще двом загрожує та ж доля.

Про це йдеться в Моніторинговому огляді ситуації з правами людини Кримської правозахисної групи в розділі "Насильницьке переміщення населення".

"Порушуючи статтю 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни влада РФ продовжує переміщати громадян України проти їх волі з місць неволі на території Криму до виправних закладів на території РФ. За інформацією експерта Регіонального центру з прав людини, адвоката Романа Мартиновського, загалом за період окупації з Криму до виправних закладів РФ було вивезено щонайменше 2200 громадян України, які перебували в ув'язненні, з них - 240 жінки", - йдеться в огляді Кримської правозахисної групи.

За даними організації, двоє громадян України загинули, перебуваючи в місцях позбавлення волі, контрольованих Росією. Ще двоє українських в'язнів мають серйозні побоювання за власне життя.

Як повідомили в правозахисній організації, уродженець м. Генічеська Валерій Керімов помер 8 вересня 2016 року в російській виправній колонії N 1 Республіки Адигея, куди його перевели з Криму. Він був хворий на гепатит і туберкульоз і помер через те, що йому не була своєчасно надана медична допомога. 

Другий українець Сергій Глиняник з Севастополя помер 30 серпня 2016 року в СІЗО-1 Сімферополя також унаслідок ненадання медичної допомоги. 

Крім того, є серйозні побоювання за життя ще двох громадян України. Юрій Саєнко знаходиться у ВК-2 в Ростові-на-Дону, а Лейла Гусейнова - в СІЗО Сімферополя. У обох ув'язнених виявлені ВІЛ і гепатит, і вони потребують невідкладної медичної допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-