Як захистити свою картку від скіммінгу: п’ять правил

Як захистити свою картку від скіммінгу: п’ять правил

Укрінформ
Українців попереджають про шахраїв, що "пожвавлюються" напередодні великих свят. Тільки у листопаді в Києві було виявлено вісім пристроїв для шахрайства із банківськими картками.

Про це йдеться в матеріалі Національної програми сприяння безпеки електронних платежів і карткових розрахунків SАFЕ CARD, наданому в розпорядження Укрінформу.

«Великі свята зазвичай «пожвавлюють» сферу шахрайства з платіжними інструментами. Напередодні Нового року користувачі частіше знімають гроші у банкоматах, отже в цей період зростає і кількість встановлених на банкоматах пристроїв для скіммінгу. Це вид шахрайства, при якому злочинці встановлюють у банкоматі спеціальне устаткування для зчитування інформації з магнітних смуг карток користувачів. Пристрій зазвичай розміщують у зоні приймального вікна для картки (кардридера) або усередині банкомату», - уточнюється в повідомленні.

Як пояснюють розробники Національної програми, ПІН-код до картки шахраї найчастіше записують на мініатюрну камеру, розміщену десь на банкоматі, яка знімає усі операції з клавіатурою.

«Тільки у листопаді в Києві було виявлено вісім таких пристроїв. Шахраї вибирають банкомати у зонах підвищеної активності користувачів - тобто у торговельних центрах, готелях, біля аптек, ринків. Громадські місця в спальних районах для шахраїв зручніші, ніж у центрі столиці», - відзначають в організації.

У Національній програмі сприяння безпеки електронних платежів і карткових розрахунків Safe Card називають 5 правил, які можуть допомогти захиститися від скіммінгу:

1) зверніть увагу на зовнішній вигляд банкомату і порівняйте його з фото на екрані банкомату (такі фото розміщують усі банки, щоб користувач міг шляхом простого порівняння переконатися, що на банкоматі немає стороннього устаткування);

2) легенько посмикайте за кардридер - сторонні накладки встановлені так, щоб їх можна було легко вилучити;

3) при введенні ПІН-коду прикривайте клавіатуру рукою, портмоне, сумкою або головним убором;

4) встановіть на картці ліміти на зняття грошей і операції в Інтернет. Для того, щоб здійснити платіж, що перевищує ліміт, ви легко можете його зняти один дзвінком у банк (на процедуру йде декілька хвилин);

5) підключіть послугу мобільного банкінгу, щоб завжди бути в курсі усіх операцій з вашою карткою. Якщо вам надійшло повідомлення про операцію, яку ви не здійснювали, негайно зв'яжіться з банком і заблокуйте картку, щоб попередити будь-які інші спроби скористатися вашим рахунком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-