Світ краще підготовлений до можливої «пандемії Х», ніж це було з ковідом - представник ВООЗ

Світ краще підготовлений до можливої «пандемії Х», ніж це було з ковідом - представник ВООЗ

Укрінформ
Світ зараз значно більше підготовлений до потенційної пандемії "хвороби Х", ніж це було з ковідом, тому ми зможемо з нею впоратися.

Про це заявив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Коли ми розробляємо моделі можливого розгортання ситуації у випадку того чи іншого захворювання, то пропрацьовуємо різні сценарії. Відповідно якщо брати за певний орієнтир чи еталон 2019 рік із ковідом, то важко сказати, чи нова "хвороба Х" буде більш легкою, чи більш складною, більш загрозливою, чи менш загрозливою. Але зараз, чітко розуміючи усі складнощі, ми приділяємо величезну увагу різним елементам захисту, зокрема і вакцинації. І варто сказати, що сьогодні ми на глобальному рівні, де Україна займає лідерські позиції, значно краще підготовлені, ніж це було в часи ковіду", - сказав представник ВООЗ.

За його словами, сьогодні кілька сотень фахівців працюють над питаннями реагування на можливу пандемію, в тому числі і над питаннями, як діяти у прифронтовій зоні чи на територіях України, які є тимчасово окупованими.

Загалом, зазначив Хабіхт, сам процес реагування на пандемію проходитиме за таким самим сценарієм, як це було у випадку з ковідом. "Це збір інформації, проведення необхідного тестування, будуть розроблені нові протоколи і забезпечено лікування. Але сьогодні ми значно краще до цього підготовлені", - підкреслив він.

Читайте також: У травні світ може ухвалити нову угоду на випадок «пандемії Х» - Ляшко

Представник ВООЗ висловив переконання, що навіть якщо настане "хвороба Х", то ми зможемо з нею впоратися.

При цьому він зауважив, що у Давосі було відзначено, що Україна приділяє потенційній пандемії "хвороби Х" набагато більшу увагу, ніж інші країни.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко зі свого боку розповів, що Україна в багатьох моментах уже готова до реагування на можливу пандемію.

За його словами, у нас вже є мобільні лабораторії з потужним обладнанням, автомобілі для перевезення біологічного матеріалу, а стаціонарні лабораторії обладнані сучасними приладами для вивчення біологічного матеріалу.

Читайте також: Представник ВООЗ розповів про «хворобу Х» і закликав готуватися до нової гіпотетичної пандемії

"В цьому плані ми готові. Питання в тому, що ми маємо бути готові і до того, щоб досить швидко знайти лікарський засіб від захворювання: або вакцину, або препарат для лікування. При ковіді пройшло більше 320 днів від появи вірусу до розробки вакцини. Зараз вчені з ВООЗ ставлять план знайти впродовж 100 днів або вакцину, або лікарський засіб, який повинен допомогти зупинити пандемію в разі її виникнення", - сказав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня 2023 року з’явилася інформація про нову «хворобу Х», яка, за попередженням ВООЗ, може спричинити кількість смертельних випадків у 20 разів більшу, ніж було під час пандемії коронавірусу. Широкому загалу про цю нову хворобу відомо дуже мало, все що ми знаємо – що це гіпотетична назва невідомого патогена, здатного викликати епідемію чи пандемію.

Водночас представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт заявив, що "хвороба Х" - це гіпотетичне захворювання, коли воно стане реальним, ніхто не знає, але до нього потрібно готуватися.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко детально розповів, як Україна готує свою систему охорони здоров'я до можливої нової пандемії, епідемії чи сплеску інфекційного захворювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-