Україна і Латвія спільно розвиватимуть логістичні шляхи - Мінвідновлення

Україна і Латвія спільно розвиватимуть логістичні шляхи - Мінвідновлення

Укрінформ
Питання розвитку логістичних шляхів, збільшення обсягів транспортування через порти Балтії, залізничних та автомобільних перевезень, а також збільшення експорту української продукції обговорювались на зустрічі представників Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з делегацією Латвії.

Про це повідомляє пресслужба Мінвідновлення, передає Укрінформ.

“Ми вдячні за допомогу, яку надає Україні Латвійська Республіка з перших днів широкомасштабного вторгнення. Вже маємо низку спільних напрацювань щодо співпраці в транспортній сфері, які не тільки дозволять збільшити експортний потенціал держави, але й стимулювати економічний розвиток обох країн", - зазначив в.о. міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков.

За його словами, йдеться і про транзитні шляхи, і про залізничну та автомобільну інфраструктуру, а також перспективи співпраці у сфері повітряного сполучення.

Представники латвійської делегації на чолі з міністром економіки Вікторсом Валайнісом повідомили, що у 2024 році Латвія виділить 6 млн євро на підтримку розвитку інфраструктури в Україні. Очікується, що аналогічний обсяг підтримки буде закладено і на 2025 рік.

Під час зустрічі сторони обговорили розбудову логістичних ланцюжків, створення вигідних фінансових та економічних умов та стимулювання економічного співробітництва між країнами.

Латвія зацікавлена в зміцненні економічних зв’язків, зокрема, в питаннях заміщення експорту сільськогосподарської продукції з РФ та розвитку експортних шляхів. Передбачається, що як для українських експортерів, так і для латвійських партнерів буде сформована пропозиція щодо комбінованого логістичного рішення, яке включатиме і наземний, і морський транспорт.

Читайте також: Україна та Латвія обговорили подальшу економічну співпрацю

Сторони також обговорили розширення співпраці у сфері залізничного транспорту і використання сервісу єЧерга. Крім того, представники латвійської делегації запевнили в готовності авіаперевізника airBaltic розпочати роботу в Україні, як тільки буде відновлене повітряне сполучення.

Учасники зустрічі домовились про створення робочої групи, яка дозволить напрацювати рішення у сфері транспортної співпраці – як на рівні двох країн, так і на рівні Європейського Союзу.

Як повідомляв Укрінформ, на зустрічі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з головою латвійського Сейму Дайгою Мієрінею наголошувалося, зокрема, на забороні імпорту сільськогосподарської та кормової продукції Росії та Білорусі до Латвії. Було підкреслено, що це відкриває ширші експортні можливості для української продукції. При цьому варто шукати найефективніші шляхи доставки продукції з українських портів до Латвії.

Говорячи про транспортну інфраструктуру, Шмигаль наголосив на бажанні України для забезпечення більш широкого сполучення брати участь у проєкті високошвидкісної залізниці Rail Baltica.

Крім того, цього року та в наступні роки Латвія надаватиме Україні військову підтримку у розмірі 0,25% від внутрішнього валового продукту. Цього року ця сума становитиме близько 112 млн євро.

Фото: Мінвідновлення

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-