Держенергоефективності працює над розробкою реєстру біометану

Держенергоефективності працює над розробкою реєстру біометану

Укрінформ
Наразі триває розробка реєстру біометану, до впровадження якого експортери зможуть постачати біометан до Європи відповідно до даних Оператора ГТС.

Про це сказала голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Ганна Замазєєва під час Першого українського форуму з біометану, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"До кінця 2023 року ми мали фіналізувати реєстр відповідно до вимог законодавства. На жаль, система не була фіналізована, і нам потрібно продовжувати цю роботу. Ми проводимо переговори з партнерами в енергоспільноті", - сказала Замазєєва.

Крім того, Держенергоефективності подало запит до Міністерства цифрової трансформації щодо включення реєстру біометану до Національної програми інформатизації 2024 року.

"Перехідний етап експорту біометану буде відбуватися відповідно до даних Оператора ГТС та документів, що підтверджують критерії сталості", - зауважила Замазєєва.

Вона нагадала про впровадження механізму СВАМ, у межах якого для перевірки та підтвердження споживання біометану використовуватиметься реєстр біометану. Крім того, формування цього реєстру та його синхронізація з базами даних Євросоюзу є вимогою українського законодавства.

"Нам потрібно стимулювати не лише експорт, а й узагалі товарообіг біометану. Це потрібно для зменшення залежності від російського газу і виконання міжнародних зобов'язань щодо збільшення частки відновлюваних джерел енергії у загальному балансі", - наголосила очільниця Держенергоефективності.

Читайте також: Нафтогаз готовий підтримувати розвиток біометанової галузі в Україні

Форум організовано Комітетом Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Групою Нафтогаз та за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління».

Як повідомлялося, 20 березня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №9456 щодо митного контролю та митного оформлення біометану, що переміщуються трубопровідним транспортом через митний кордон України.

За оцінкою експертів, за сприятливих умов виробництво біометану в Україні може сягнути 1 млрд кубометрів на рік у 2030 році, 4,5 млрд кубометрів на рік - у 2040 році та 20 млрд кубометрів на рік - у 2050 році.

Європейський Союз робить ставку на використання біометану для досягнення цілей декарбонізації, і в цьому питанні бачить Україну як одного зі своїх ключових партнерів.

Фото: depositphotos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-