РФ стала головним постачальником нафти до Індії, скоротивши частку ОПЕК до історичного мінімуму

РФ стала головним постачальником нафти до Індії, скоротивши частку ОПЕК до історичного мінімуму

Укрінформ
Протягом 2023-2024 фінансового року Росія стала провідним постачальником нафти в Індію, скоротивши ринкову частку країн Близького Сходу та країн ОПЕК до історичного мінімуму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters, посилаючись на дані відстеження суден із галузевих джерел.

Нью-Делі скуповувала російську нафту, яка продається зі знижкою, після того, як західні країни відмовилися від закупівель з РФ та наклали санкції на Москву через її повномасштабне вторгнення в Україну. Як наслідок, Росія є головним постачальником для третього найбільшого імпортера нафти у світі, пише агенція.

Індія продовжує купувати російську нафту попри проблеми, пов’язані із низкою санкцій, спрямованих на зменшення доходів Москви від продажу нафти для фінансування війни в Україні.

Росія є союзником Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), однак вона поглинула частину індійської нафти, що постачається ключовими виробниками ОПЕК на Близькому Сході.

Згідно із даними, на російську нафту припадало близько 35% від загального імпорту сирої нафти в Індії (4,7 мільйона барелів на день) у фінансовому році, який завершився 31 березня, порівняно із приблизно 22% рік тому. Водночас Індія імпортувала 1,64 мільйона барелів російської нафти у 2023-2024 фінансовому році, що на 57% більше, ніж у попередньому році.

Читайте також: Нафта дорожчає після удару Ізраїлю по Ірану

Це збільшило частку нафти з Росії, Казахстану та Азербайджану, країн-членів СНД, в імпорті Індії до 39% у 2023-2024 році із 26% роком раніше. Натомість частка нафти із Близького Сходу в індійському імпорті впала з 55% до історичного мінімуму в 46%.

Також зазначається, що у 2023-2024 фінансовому році Ірак продовжував залишатися другим за величиною постачальником нафти до Індії. За ним слідувала Саудівська Аравія.

Як повідомлялося, державні нафтопереробні заводи Індії уникають поставок російської сирої нафти, оскільки торгівля стає складнішою через жорсткіші санкції з боку США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-