Колапс російської нафтопереробки до кінця року цілком можливий - експерт

Колапс російської нафтопереробки до кінця року цілком можливий - експерт

Укрінформ
У разі продовження системних та послідовних атак на НПЗ в європейській частині РФ колапс російської нафтопереробки до кінця року, або й раніше, може бути цілком реальним.

Таку думку висловив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Він зазначив, що наразі рівень пошкоджень, атакованих українськими БПЛА, об’єктів не є для агресора критичним. Але наслідки цих ударів вже відчуваються – як на внутрішньому російському ринку, так і частково – на експортних постачаннях.

«Росія змушена ввести заборону на експорт бензинів на пів року, практично до 1 серпня. І по бензинах ситуація вже близька до критичної. Якщо удари триватимуть, вона, переконаний, буде критичною. По дизелю цього немає, оскільки РФ має можливість маневру. Необхідний обсяг можна завезти із заводів, що розташовані в районі Уралу чи в азійській частині Росії», - сказав експерт.

Натомість більшість підприємств, де виготовляють бензини, розташовані, за його словами, в зоні ураження українськими БПЛА. Через виведення з ладу частини потужностей виникла загроза дефіциту, внутрішні ціни в Росії пішли вгору. Продовження системних і послідовних дій, спрямованих навіть на тимчасове виведення з ладу російських НПЗ, рано чи пізно може стати фатальним для агресора.

«Мова йде не про те, щоб так би мовити «розчистити» російську нафтопереробку. Це неможливо, бо для цього потрібно мати потужну бомбардувальну авіацію, далекобійні крилаті ракети, інші потужні ударні засоби. Цього в нас, на жаль, бракує, принаймні поки що. Мова про завдання точних хірургічних ударів дронами, за допомогою яких виводяться з ладу критичні для нафтопереробки технологічні установки. І в цьому контексті не можна сказати, що, мовляв, якщо половина російської нафтопереробки буде зруйнована, це означатиме фатальні для неї наслідки. Фатальні наслідки можуть настати й раніше, коли йтиметься про постачання для потреб РФ конкретних нафтопродуктів», - пояснив Гончар.

За його висновками, у разі продовження системних та послідовних атак на НПЗ в європейській частині РФ колапс російської нафтопереробки до кінця року, або й раніше, може бути цілком реальним.

Читайте також: Через атаки на НПЗ підприємства Роснєфті скоротили переробку майже на 13% - експерт

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня у Краснодарському краї РФ безпілотники атакували нафтопереробний завод у місті Слов'янськ-на-Кубані, внаслідок чого виникла пожежа. Раніше дрони Служби безпеки України атакували три НПЗ в Самарській області РФ: Новокуйбишевський, Куйбишевський та Сизранський. Загалом БПЛА СБУ за останній час успішно атакували 12 нафтопереробних заводів у Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-