Польський власник Sinsay і Reserved підробив документи про вихід із ринку РФ - Hindenburg Research

Польський власник Sinsay і Reserved підробив документи про вихід із ринку РФ - Hindenburg Research

Укрінформ
Польський ритейлер модного одягу LPP S.A., який володіє брендами Cropp, Mohito, Sinsay, House і Reserved, підробив документи про вихід з російського ринку і до цього часу працює там.

Про це йдеться у розслідуванні американської інвестиційної дослідницької фірми Hindenburg Research, передає Укрінформ.

До повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році РФ була найбільшим ринком LPP, який приносив близько 19,2% доходів від 553 магазинів. Та після початку війни компанія оголосила про вихід з ринку РФ, у червні того ж року заявивши, що продала свій бізнес неназваному "китайському консорціуму" за 382 мільйони доларів. HR з'ясувала, що покупцем була підставна компанія з Дубаю Far East Services, яка не розкрила інформацію про своїх власників і директорів.

Проте навіть після цього загальний дохід LPP все одно зріс у 2022/23 фінансовому році - на 40,5%, що «практично нечуване в індустрії роздрібної торгівлі одягом».

"Ми вважаємо, що LPP змогла досягти таких результатів, тому що продаж її російського бізнесу був повною фікцією", - йдеться у розслідуванні.

Зазначається, що Far East Services була зареєстрована лише за день до того, як LPP оголосила про продаж своїх російських активів і не має жодних зв'язків з Китаєм. Колишній топменеджер LPP сказав HR, що угода була "ширмою, щоб приховати правду про відмову від продажу російських активів", а російський бізнес усе ще "безпосередньо контролюється керівництвом LPP". Він додав, що директору і засновнику LPP Мареку Пєхоцькому "начхати на якусь війну між Росією та Україною".

LPP заявила, що підтримуватиме покупця лише протягом "перехідного періоду", але компанія продовжує продавати свій одяг у Росії. Так, колекції у російських офлайн - магазинах збігаються з онлайн-каталогами LPP, а коди продукції збігаються з кодами LPP. Згідно з аналізом штрих-кодів та імпортно-експортних документів, LPP передала провідну роль у ланцюгу поставок підставним компаніям, щоб заплутати сліди поставок одягу в Росію.

"Ми підозрюємо, що LPP замаскував свій фіктивний вихід з Росії за допомогою бухгалтерських маніпуляцій. Ми виявили, що понад дві третини зростання доходів у 2022/23 році, що становить 732 мільйони доларів або 20% від загального доходу, припадає на сегмент "Інші", згідно з річним звітом LPP. У попередні три роки цей сегмент "Інше" ніколи не становив більше 2% від загального доходу LPP", - йдеться у розслідуванні.

Читайте також: Деякі світові виробники електроніки поновлюють рекламу в Росії - ЗМІ

LPP відреагували на це розслідування, заявивши, що все написане є неправдою, компанія не володіє бізнесом у РФ, у звіт, підготовлений Hindenburg Research, "є частиною організованої дезінформаційної атаки, яка готувалася протягом п'яти місяців і мала на меті знизити ціну акцій LPP".

Як повідомляв Укрінформ, американська компанія Phillips-Van Heusen Corporation (PVH), яка володіє брендами Calvin Klein і Tommy Hilfiger, залишила ринок Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-