Найменший інцидент на ЗАЕС може зупинити «ренесанс» атомної енергетики у світі - Галущенко

Найменший інцидент на ЗАЕС може зупинити «ренесанс» атомної енергетики у світі - Галущенко

Укрінформ
Росіяни мають ілюзію, що контролюють ситуацію на ЗАЕС, оскільки відбувається деградація обладнання на станції, що несе реальні загрози і непоправні наслідки.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі з главами делегацій країн ЄС в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ), повідомляє Укрінформ з посиланням на Міненерго.

«Навіть найменший інцидент на ЗАЕС може зупинити ренесанс атомної енергетики в усьому світі. Росіяни мають ілюзію, що контролюють ситуацію, але насправді це не так. Завершення строків експлуатації ядерного палива, недопуск професійного ліцензованого персоналу, деградація обладнання на станції – це все реальні загрози, які можуть потягнути за собою непоправні наслідки. І це тільки питання часу», - зазначив Галущенко.

Він нагадав, що сьогодні виповнюється рівно два роки з дня окупації росіянами найбільшої в Європі атомної електростанції – української ЗАЕС. Він ознайомив учасників засідання з поточною ситуацією на об’єкті і наголосив на загрозах, які існують для ядерної і радіаційної безпеки не тільки України, а і всього світу.

Очільник Міненерго подякував партнерам за підтримку України і обрання нашої держави до складу Ради керуючих МАГАТЕ, що відкриває можливості ще активніше використовувати міжнародні майданчики для тиску на російського агресора.

Читайте також: Ситуація на Запорізькій АЕС лишається дуже нестабільною - гендиректор МАГАТЕ

Галущенко розповів учасникам зустрічі про проведення в Україні масштабних навчань екстрених служб для подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС. Він підкреслив, що такі навчання готувалися з урахуванням реальних погодних умов, напрямку вітру та інших аспектів, які можуть вплинути на поширення наслідків катастрофи. З огляду на їх результати наслідки аварії на ЗАЕС можуть відчути не тільки в Україні, але і в Польщі, Туреччині, Болгарії, Румунії та інших країнах.

Аби не допустити реалізації таких сценаріїв, міжнародна спільнота має змусити Росію залишити ЗАЕС і передати атомну станцію під контроль легітимного, професійного українського оператора. Міністр закликав підтримати проєкт резолюції Ради Керуючих про ситуацію на ЗАЕС, підготовлений Україною.

Як повідомлялося, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі під час відкриття засідання Ради керуючих у понеділок у Відні заявив, що ситуація на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції залишається дуже нестабільною, оскільки шість з семи визначених Агентством принципів ядерної та фізичної безпеки повністю або частково скомпрометовані.

Фото: Костянтин Ліберов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-