Болгарія припинила імпорт нафти з Росії

Болгарія припинила імпорт нафти з Росії

Укрінформ
Болгарія з п'ятниці, 1 березня, офіційно припинила використання та імпорт російської нафти для виробництва пального.

Про це повідомляє Novinite, передає Укрінформ.

Таким чином, Болгарія достроково припинила дію винятку із заборони ЄС на імпорт російської нафти, яке Єврокомісія надала країні у 2022 році через специфічне географічне розташування.

Болгарія та кілька інших країн Євросоюзу були звільнені від заборони ЄС на імпорт російської сирої нафти до кінця 2024 року. Але болгарські законодавці вирішили значно скоротити терміни, щоб уникнути непрямого фінансування Росії в умовах геополітичної напруженості, що триває, пише видання.

Читайте також: Польща зменшила імпорт нафти з росії майже до нуля – Моравецький

Крім того, з 1 січня було припинено експорт продукції, виробленої з російської нафти. Попри побоювання, експерти галузі прогнозують, що цей крок не спричинить стрибка цін на пальне і тарифи залишаться відносно стабільними.

Як повідомлялося, рішення про припинення імпорту російської сировини ухвалив болгарський парламент у грудні 2023 року, що відображає стратегічну відповідь Болгарії на зміну геополітичної динаміки.

Читайте також: Імпорт російської нафти в Індію значно впав через проблеми з оплатою - Bloomberg

Видання Politico у своєму розслідуванні виявило, що, скориставшись звільненням від заборони ЄС на постачання російської нафти, Болгарія дозволила мільйонам барелів московської нафти потрапити на російський нафтопереробний завод на своїй території, який потім експортував різні види нафтопродуктів за кордон, зокрема до країн ЄС.

Болгарські депутати зайнялися усуненням правових прогалин, які, за даними ЗМІ, принесли Росії понад 1 млрд євро від торгівлі нафтою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-