Польща готова тимчасово закрити кордон на ввезення агропродукції з України - Туск

Польща готова тимчасово закрити кордон на ввезення агропродукції з України - Туск

Укрінформ
Ліміти на ввезення до Польщі агропродукції з України, які пропонує Брюссель і Київ, для Варшави є “неприйнятними”. Польща розглядає можливість "тимчасового закриття кордону" на українські продукти.

Про це заявив глава польського уряду Дональд Туск під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стьоре у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив польський прем’єр, Варшава готова до серйозної розмови щодо лімітів на українську агропродукцію.

“Ті ліміти, які запропонували Брюссель і Київ, для нас неприйнятні”, - наголосив Туск.

Він зазначив, що була спроба трохи обмежити наплив сільськогосподарських продуктів з України, щоб без мита могло в’їжджати стільки агропродукції, скільки в середньому це робилося 2022-2023 роках. Тим часом Польща пропонуватиме Брюсселю, щоб цим періодом заміру були не 2022-2023 роки, коли вже тривала війна, а час перед війною. На його переконання, ліміти мають бути жорсткішими, щоб це не зашкодило польським виробникам.

“Не є таємницею, що ми ведемо з українською стороною діалог про тимчасове закриття кордону, повне закриття товарообміну. Про це я також говоритиму з польськими фермерами. Але це було би тимчасове рішення, адже воно також б’є по Польщі”, - наголосив Туск.

Глава польського уряду підкреслив, що Польща має позитивне сальдо у торгівлі з Україною.

“Польща набагато більше продає в Україну, ніж отримує з України”, - наголосив глава польського уряду, додаючи, що різні групи мають різні інтереси.

“Я готовий прийняти навіть тверді рішення щодо кордону з Україною у діалозі з Україною, аби не було непотрібної напруги між Києвом і Варшавою. Ми маємо знайти рішення, яке буде довготривалим”, - заявив Туск.

Він повідомив, що у четвер скликає у Варшаві аграрний саміт, на якому будуть лідери всіх організацій аграріїв, які протестують у Варшаві, на кордоні з Україною. На ньому вирішуватимуться проблеми аграріїв.

За його словами, польська сторона шукає рішень, які захистять польський і європейський ринок від напливу значно дешевших агропродуктів з України.

Читайте також: Кулеба - європейським урядам: Треба чесно поговорити з фермерами, а не звинувачувати Україну

Як повідомлялося, польські фермери, які 27 лютого протестували у Варшаві проти європейського зеленого курсу і напливу української агропродукції на внутрішній ринок, планують знову вийти на протест у польській столиці 6 березня.

Із 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дорогах. У цих випадках справи розслідувала поліція, і матеріали передавалися до прокуратури. З цього приводу глава МВС Польщі Марцін Кєрвінський заявив, що висипання українського зерна з транспортних засобів у Польщі є неприпустимим, польська влада реагуватиме на такі прояви анархії і затримуватиме винуватців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-