У Польщі прогнозують зростання ВВП до 2% завдяки українським біженцям

У Польщі прогнозують зростання ВВП до 2% завдяки українським біженцям

Укрінформ
У Польщі рівень працевлаштування українських біженців є найвищим з-поміж країн Євросоюзу, завдяки цьому зростання ВВП впродовж п’яти років, за прогнозом, може становити на рівні 1,2-2%.

Про це заявив заступник держсекретаря Міністерства внутрішньої політики й адміністрації РП Мацей Дущик під час обговорення у Сеймі у п'ятниці законопроєкту про допомогу українцям, передає кореспондент Укрінформу.

За словами посадовця, у Польщі рівень працевлаштування українських біженців є найвищим не лише з-поміж країн ЄС, а й країн, що входять до Організації економічного співробітництва та розвитку.

“Останні дані засвідчують, що цей рівень працевлаштування (біженців з України - ред.) у Польщі становить 67%, водночас у Німеччині він не сягає навіть 30%”, - сказав Дущик.

Він повідомив, що в Управлінні соціального страхування (ZUS) зареєстровано більше як 750 тис. українців, що становить понад 70% від усіх іноземців.

“Громадяни України вносять зараз дуже багато до польської системи соціального страхування… Натомість, якщо йдеться про використання (системи ZUS – ред.), то ці суми загалом не такі великі”, - підкреслив Дущик.

Він повідомив, що приплив воєнних біженців з України позначилося також на польському ВВП. Він нагадав, що останнім часом було проведено кілька незалежних досліджень щодо впливу цього чинника на зростання економіки РП.

Читайте також: В Естонії зріс рівень підтримки українських біженців

“У перший період спостерігалися значні витрати воєнних біженців, які привезли з собою готівку, і тоді спостерігалося зростання, яке оцінюється у 0,5% ВВП. Сьогодні ж, якщо дивитися у перспективі кількох років, на скільки процентів приблизно зросте ВВП, то найбільш імовірна оцінка - зростання ВВП впродовж п’яти років на 1,2-2%”, - заявив Дущик, зауваживши, що це “досить багато”.

Сейм Польщі у п’ятницю проголосував за зміни до прийнятого у березні 2022 року закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом. Змінами до закону передбачається продовження терміну легальності перебування воєнних біженців у Польщі до 30 червня; допустимості подальшого використання до цього часу будівель, де тимчасово проживають біженці з України; легальності до цього часу дозвільних документів українців на перебування в РП. Крім того, передбачено продовження до 30 червня можливості виконання праці лікарями, стоматологами, медсестрами та акушерками з України.

Читайте також: Сейм Польщі продовжив термін перебування українських біженців до 30 червня

За попередніми даними, у Польщі перебуває до одного мільйона українських біженців, які прибули після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-