Медведчук захоплює промислові активи у Росії та на окупованих територіях України

Медведчук захоплює промислові активи у Росії та на окупованих територіях України

Розслідування
Укрінформ
Колишній український депутат Віктор Медведчук, який після обміну полоненими у вересні 2022 року живе в Москві, бере участь у переділі власності в Росії та на тимчасово окупованих територіях України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в розслідуванні проєкту "Система", опублікованому на сайті «Настоящее время».

Журналісти-розслідувачі з'ясували, що Медведчук, якого ЗМІ називають «кумом Путіна», за посередництва великих державних компаній РФ і російських силових структур захоплює активи у сфері нафтової промисловості, великої нерухомості та металургії.

Зокрема, з ім'ям Медведчука пов'язують захоплення нафтової компанії "Дулісіма" в Іркутській області та "Каюм Нафта" в Ханти-Мансійському автономному окрузі РФ. Ще одним джерелом доходів Медведчука називають донецьку металургію.

Читайте також: Чотирьох поплічників Медведчука засудили за підготовку держперевороту в Україні – СБУ

Незадовго до початку повномасштабної війни в Україні контроль над експортом вугілля в регіоні перейшов від українського бізнесмена Сергія Курченка, який живе в Москві, до компанії "Донське вугілля", яку пов'язують з Медведчуком. З колом Медведчука пов’язують і логістичну компанію "Флоранс", яка надає послуги з логістики щодо перевезень вугілля, коксу, чавуну, сталі ("Флоранс" називають "новим гаманцем кураторів Донбасу").

У жовтні 2023 року наближений Медведчука став співвласником компанії "Індустріальні інновації". Фірма з такою самою назвою керує Дніпрорудненським залізорудним комбінатом у Запорізькій області, одним із найбільших виробників залізної руди в регіоні.

Читайте також: Рішення про закриття каналів Медведчука лежало в Раді ще до 2019 року - РНБО

Медведчук та його родина, як пише "Система", мають інтереси і в Москві. На початку 2021 пов'язана з Медведчуком компанія купила за 500 мільйонів рублів ($5,5 млн) площі в одному з найдорожчих хмарочосів "Москва-Сіті". Також дружина Медведчука Оксана Марченко стала власницею п'яти гектарів землі на Лужнецькій набережній та чотирьох гектарів землі поряд із колишнім заводом ЗІЛ у Москві. Ці ділянки належали московському підприємству "Геліймаш", яке розробляє кріогенні системи для Міноборони Росії та Роскосмосу. Дружина Медведчука отримала їх у 2020 році, коли стала співвласником заводу "Геліймаш".

Як повідомлялося, після повномасштабного російського вторгнення Медведчук втік із-під домашнього арешту. У квітні 2022 року його знову затримали, а у вересні передали Росії, обмінявши на більш ніж 200 українських військовополонених, захисників Азовсталі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-