Порушення експлуатації блока №5 ЗАЕС може спричинити масштабний викид радіації - Енергоатом

Порушення експлуатації блока №5 ЗАЕС може спричинити масштабний викид радіації - Енергоатом

Укрінформ
Порушення основних вимог до експлуатації енергоблока №5 Запорізької АЕС, зокрема, відмова росіян вивести його в стан «холодний зупин», може призвести до аварії.

Про це повідомляє НАЕК «Енергоатом» у Телеграмі, передає Укрінформ

У компанії нагадують, що енергоблок №5 Запорізької АЕС був введений в експлуатацію понад 34 роки тому. А для підтримки безпечної роботи блоків обов’язково мають проводитись своєчасне і якісне технічне обслуговування та ремонт обладнання, без яких експлуатація стає небезпечною.

Натомість з початку повномасштабного вторгнення блок працював на енергетичних рівнях потужності, а з вересня 2022 року окупаційна «адміністрація станції» підтримує його роботу в стані «гарячий зупин».

В Енергоатомі зазначають, що загарбники понад рік свідомо порушують низку основних вимог до експлуатації енергоблока, серед яких - ігнорування планового графіка техобслуговування систем безпеки, саботаж проведення капремонтів обладнання реакторного відділення та поточного ремонту тепломеханічного, електротехнічного обладнання турбінного відділення й систем керування енергоблоком.

Читайте також: МАГАТЕ просить додатковий доступ до реакторів ЗАЕС – Гроссі

Крім того, вичерпано термін експлуатації частини обладнання, яке підлягає негайній заміні. Зокрема, це понад 1000 одиниць тепломеханічного обладнання та більше 100 – електротехнічного.

«Комплекс цих порушень має серйозні наслідки і в багато разів збільшує ризик відмови систем, які можуть призвести до аварійної ситуації. В такому разі, радіаційного впливу можуть зазнати країни Європи», - застерігають у компанії.

ДП «НАЕК «Енергоатом», на виконання рішення Державної інспекції ядерного регулювання України, багаторазово закликало перевести енергоблок №5 ЗАЕС у безпечніший режим – «холодний зупин». Минулого тижня ДІЯРУ направила листа до МАГАТЕ із закликом посприяти припису. Та попри залучення до процесу міжнародних організацій, усі зусилля не досягли мети.

Читайте також: Росіяни призначають керівниками на ЗАЕС недосвідчених працівників - Енергоатом

Як повідомлялося, росіяни збираються перевести енергоблок №4 на Запорізькій АЕС у стан «гарячого зупину». При цьому вони свідомо не виконують рішення українського регулятора та не виводять енергоблок №5 у «холодний зупин». А отже, у разі функціонування двох енергоблоків у стані «гарячого зупину» є реальна загроза аварійної ситуації на станції.

Фото: Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-