Європейський експерт радить Україні розробити нацпрограму розвитку лісів

Європейський експерт радить Україні розробити нацпрограму розвитку лісів

Укрінформ
Для розвитку лісогосподарського сектора Україна має розробити комплексну національну програму, бо одна лише заборона на експорт лісу-кругляку не допоможе розв'язати проблем галузі. 

Про це на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Експорт лісу: у пошуках компромісу" заявив експерт у галузі реформ лісу в Центральній і Східній Європі (Австрія) Мікаель Суттер. 

"Ваші ліси - це гарна основа, на якій можна будувати сектор з величезними можливостями, але потрібні інвестиції національного та міжнародного рівня, щоб його розвивати і щоб місцева нелегальна діяльність не впливала на рівень інвестиційної привабливості України. Я думаю, що якийсь один захід не допоможе розвиткові лісогосподарства, а цей мораторій - це єдиний захід. Тут має бути ширший підхід - Україні потрібна загальна реформа, така як Національна програма розвитку лісового господарства", - сказав Суттер.

За його словами, досвід багатьох країн свідчить, що після того, як політичні лідери приймають рішення щодо розробки такої програми розвитку лісового господарства, починається допомога міжнародної громадськості. На переконання експерта, такі можливості існують і для України.

"Після підписання Угоди про асоціацію я абсолютно впевнений, що Європейський Союз надаватиме підтримку таким програмам, якщо вони побачать, що в них є сенс", - зазначив Суттер.

Він зауважив, що такий комплексний підхід насправді може розкрити весь потенціал лісогосподарського сектора, оскільки лісогосподарство - це тільки початок цілого ланцюга, який країна має побудувати.

На думку Суттера, цілями програми розвитку лісогосподарського сектора в Україні має бути насамперед досягнення сталості - екологічної, яка подекуди порушена у Карпатах, соціальної та економічної.

"Це означає, що ваше лісове господарство, по-перше, має вижити, а по-друге, заробляти гроші для того, щоб вкладати у розвиток і бути конкурентним на європейському ринку. Я вважаю, що Україна має потенціал це зробити, але найпершим кроком має бути розробка Національної програми розвитку лісогосподарства в Україні", - резюмував експерт. 

Раніше мораторій на експорт необробленої деревини (лісу-кругляка) був підтриманий українським парламентом та набрав чинності 1 листопада 2015 р. щодо всіх порід деревини, крім сосни. Мораторій на експорт лісу-кругляка з сосни набере чинності 1 січня 2017 року.

ЄС не задоволений законом України щодо запровадження мораторію на експорт лісу-кругляка, оскільки це порушує Угоду про асоціацію з ЄС.  

Глава представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі повідомив, що зняття мораторію на експорт лісу-кругляка, а також організація виплат внутрішнім переселенцям, є  головними умовами виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-